chleb czosnkowy

chleb czosnkowy świetny dodatek do talerza barszczu! Bardzo, bardzo lubię gorący barszcz i dla mnie jest nie do pomyślenia bez chleba czosnkowego. Kiedyś go kupiłem, a potem moja przyjaciółka nauczyła mnie go piec i od tego czasu sam go gotuję. Przepis kulinarny jest prosty, a smak przekracza wszelkie oczekiwania. Jest miękki i puszysty, pachnący i pachnący, jednym słowem, nie zejdziesz, dopóki nie zjesz co najmniej pół bochenka z kilkoma talerzami barszczu.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 68 % 42 g
320 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
zaczynam od wyrabiania ciasta z mąki kukurydzianej i pszennej w dużej emaliowanej misce, szklanki ciepłej wody, drobno zmielonej soli, trzech łyżek oliwy z oliwek i suchych drożdży. Następnie przerzucam ciasto na stół kuchenny i starannie ugniatam przez siedem minut. Następnie pocieram czosnek i resztę oliwy z oliwek w czosnku, a także grubo zmieloną solcę wraz z suszoną bazylią i oregano. Ponownie zagniatam ciasto i kroję na warstwy o szerokości siedmiu centymetrów. Następnie zaczynam zwijać warstwy w kółko i wkładam je do siebie "w jodełkę", nie zapominając o pokryciu każdego plastiku sosem czosnkowym. Robię to bezpośrednio na blasze do pieczenia, którą wstępnie przykrywam specjalnym pergaminem do pieczenia potraw w piekarniku. W rezultacie Bochenek przypomina szeroką i przyziemną choinkę. Przez dwadzieścia minut surowy bochenek jest osadzany,a następnie wysyłany na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Następnie pozostaje tylko ostudzić i cieszyć się jedzeniem z pierzastymi potrawami lub dowolnym ulubionym jedzeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g

Podobne przepisy