chleb czosnkowy
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynam od wyrabiania ciasta z mąki kukurydzianej i pszennej w dużej emaliowanej misce, szklanki ciepłej wody, drobno zmielonej soli, trzech łyżek oliwy z oliwek i suchych drożdży. Następnie przerzucam ciasto na stół kuchenny i starannie ugniatam przez siedem minut. Następnie pocieram czosnek i resztę oliwy z oliwek w czosnku, a także grubo zmieloną solcę wraz z suszoną bazylią i oregano. Ponownie zagniatam ciasto i kroję na warstwy o szerokości siedmiu centymetrów. Następnie zaczynam zwijać warstwy w kółko i wkładam je do siebie "w jodełkę", nie zapominając o pokryciu każdego plastiku sosem czosnkowym. Robię to bezpośrednio na blasze do pieczenia, którą wstępnie przykrywam specjalnym pergaminem do pieczenia potraw w piekarniku. W rezultacie Bochenek przypomina szeroką i przyziemną choinkę. Przez dwadzieścia minut surowy bochenek jest osadzany,a następnie wysyłany na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Następnie pozostaje tylko ostudzić i cieszyć się jedzeniem z pierzastymi potrawami lub dowolnym ulubionym jedzeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g