pierwszy chleb
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozłożyłem sól z drożdżami i cukrem w ciepłej wodzie, dodałem tam szklankę mąki, którą przesiałem przez sito. Dodałem tam masło i wszystko wymieszałem. Następnie wsypałem mieszankę suszonych ziół kuchni włoskiej i ponownie wymieszałem.
powoli i ostrożnie wsypałem pozostałą mąkę, wyrabiając ciasto. Następnie ciasto przełożyć do dużej kastrblji i ustawić w ciepłym miejscu pod czystym ręcznikiem. W międzyczasie posiekałem oliwki i przygotowałem stół, dokładnie go naoliwiając.
na tym stole położyłem ciasto i rękami w oliwie z oliwek uformowałem arkusz ciasta, na którym położyłem kawałki i oliwki i owinąłem jak bułkę. Położyłem papier do pieczenia na blasze do pieczenia i lekko zmiażdżyłem go mąką pszenną.
uformowałem brzegi bułki i uformowałem rękami długi bochenek chleba, położyłem go przyklejoną stroną do dołu i wykonałem nacięcie batonika po przekątnej silikonowym nożem. Przykryłem ręcznikiem i odstawiłem na minutę z dwudziestką. W międzyczasie piekarnik rozgrzał się do 200 C.
Nie rozgrzałem się długo, tylko że zrobiło się w nim ciepło, jak umieściłem tam chleb na blasze do pieczenia i upiekłem na złoty rumieniec.
następnie schłodziłem go, przykrywając czystą lnianą serwetką i byłem bardzo zadowolony z mojego pierwszego chleba, w którym zrobiłem to bez Maszyny do chleba.
bardzo smaczne okazało się jedzenie, kiedy zrobiłem kanapki z szynką i serem.
powoli i ostrożnie wsypałem pozostałą mąkę, wyrabiając ciasto. Następnie ciasto przełożyć do dużej kastrblji i ustawić w ciepłym miejscu pod czystym ręcznikiem. W międzyczasie posiekałem oliwki i przygotowałem stół, dokładnie go naoliwiając.
na tym stole położyłem ciasto i rękami w oliwie z oliwek uformowałem arkusz ciasta, na którym położyłem kawałki i oliwki i owinąłem jak bułkę. Położyłem papier do pieczenia na blasze do pieczenia i lekko zmiażdżyłem go mąką pszenną.
uformowałem brzegi bułki i uformowałem rękami długi bochenek chleba, położyłem go przyklejoną stroną do dołu i wykonałem nacięcie batonika po przekątnej silikonowym nożem. Przykryłem ręcznikiem i odstawiłem na minutę z dwudziestką. W międzyczasie piekarnik rozgrzał się do 200 C.
Nie rozgrzałem się długo, tylko że zrobiło się w nim ciepło, jak umieściłem tam chleb na blasze do pieczenia i upiekłem na złoty rumieniec.
następnie schłodziłem go, przykrywając czystą lnianą serwetką i byłem bardzo zadowolony z mojego pierwszego chleba, w którym zrobiłem to bez Maszyny do chleba.
bardzo smaczne okazało się jedzenie, kiedy zrobiłem kanapki z szynką i serem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g