pierwszy chleb

niezwykle pyszny chleb z oliwkami na włoski sposób. Kto jak, a ja doskonale pamiętam mój pierwszy chleb, który zrobiłem bez pomocy Maszyny do chleba. Pod wrażeniem imprezy u przyjaciółki, jej niesamowitego uroku w połączeniu ze stołem, który pękł z obfitości doskonałego jedzenia i cudownego chleba, postanowiłem wreszcie po raz pierwszy upiec chleb nie w maszynie do chleba, ale po prostu w piekarniku zgodnie z kulinarnym przepisem tej przyjaciółki. Zrobiłem wszystko bardzo ostrożnie, bo to było moje pierwsze doświadczenie. Ale wszystko dzieje się kiedyś po raz pierwszy i wbrew przysłowie nie zawsze pierwszy naleśnik jest nierówny. Przynajmniej chleb okazał się całkiem udany.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 71 % 32 g
216 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
rozłożyłem sól z drożdżami i cukrem w ciepłej wodzie, dodałem tam szklankę mąki, którą przesiałem przez sito. Dodałem tam masło i wszystko wymieszałem. Następnie wsypałem mieszankę suszonych ziół kuchni włoskiej i ponownie wymieszałem.

powoli i ostrożnie wsypałem pozostałą mąkę, wyrabiając ciasto. Następnie ciasto przełożyć do dużej kastrblji i ustawić w ciepłym miejscu pod czystym ręcznikiem. W międzyczasie posiekałem oliwki i przygotowałem stół, dokładnie go naoliwiając.

na tym stole położyłem ciasto i rękami w oliwie z oliwek uformowałem arkusz ciasta, na którym położyłem kawałki i oliwki i owinąłem jak bułkę. Położyłem papier do pieczenia na blasze do pieczenia i lekko zmiażdżyłem go mąką pszenną.

uformowałem brzegi bułki i uformowałem rękami długi bochenek chleba, położyłem go przyklejoną stroną do dołu i wykonałem nacięcie batonika po przekątnej silikonowym nożem. Przykryłem ręcznikiem i odstawiłem na minutę z dwudziestką. W międzyczasie piekarnik rozgrzał się do 200 C.

Nie rozgrzałem się długo, tylko że zrobiło się w nim ciepło, jak umieściłem tam chleb na blasze do pieczenia i upiekłem na złoty rumieniec.

następnie schłodziłem go, przykrywając czystą lnianą serwetką i byłem bardzo zadowolony z mojego pierwszego chleba, w którym zrobiłem to bez Maszyny do chleba.

bardzo smaczne okazało się jedzenie, kiedy zrobiłem kanapki z szynką i serem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy