ciasto czekoladowo-ziemniaczane
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i posmaruj foremki do ciasta.
2. Połącz ziemniaki i wodę w małej misce. Wszystko jest w porządku, jeśli pozostały małe grudki ziemniaków.
3. W innej misce wymieszaj mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia, sodę, sól i kawę rozpuszczalną.
4. W trzeciej misce wymieszaj cukier i 3/4 szklanki masła mikserem ręcznym przez 30 sekund na niskich obrotach. Dodaj ekstrakt waniliowy i mus jabłkowy, kontynuuj mieszanie przez kolejne 15 sekund.
5. Zwiększ prędkość miksera do średniej i powoli zacznij dodawać suche składniki i wodę ziemniaczaną, robiąc krótką przerwę między dodatkami, aby dobrze wymieszać.
6. Dodaj ocet i napełnij mieszanką dwie foremki do ciasta. Mieszanina będzie gęsta, więc użyj łyżki, aby lepiej rozprowadzić masę.
7. Piec 20 minut, aż wykałaczka wyjdzie czysta.
8. Po całkowitym ostygnięciu ciasta czekoladowo-ziemniaczanego zrób krem, mieszając proszek, pozostałe masło i dżem ręcznym mikserem na średniej prędkości. Przykryj ciasto kremem.
2. Połącz ziemniaki i wodę w małej misce. Wszystko jest w porządku, jeśli pozostały małe grudki ziemniaków.
3. W innej misce wymieszaj mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia, sodę, sól i kawę rozpuszczalną.
4. W trzeciej misce wymieszaj cukier i 3/4 szklanki masła mikserem ręcznym przez 30 sekund na niskich obrotach. Dodaj ekstrakt waniliowy i mus jabłkowy, kontynuuj mieszanie przez kolejne 15 sekund.
5. Zwiększ prędkość miksera do średniej i powoli zacznij dodawać suche składniki i wodę ziemniaczaną, robiąc krótką przerwę między dodatkami, aby dobrze wymieszać.
6. Dodaj ocet i napełnij mieszanką dwie foremki do ciasta. Mieszanina będzie gęsta, więc użyj łyżki, aby lepiej rozprowadzić masę.
7. Piec 20 minut, aż wykałaczka wyjdzie czysta.
8. Po całkowitym ostygnięciu ciasta czekoladowo-ziemniaczanego zrób krem, mieszając proszek, pozostałe masło i dżem ręcznym mikserem na średniej prędkości. Przykryj ciasto kremem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g