Sałatka z makaronem ryżowym
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
sparzyć kalmary, usunąć skórkę, płytki chitynowe. Wszystko opłucz, osusz i pokrój w małe pierścienie.
posiekaj kapustę, pokrój czosnek w cienkie plasterki.
wrzuć makaron do wrzącej wody, gotuj przez 3-4 minuty, wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, paprykę, cukier, sos Worcester, sól, zmielony czarny pieprz w misce.
rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, smaż czosnek na złoty kolor. Ułóż pierścienie kalmarów i smaż trochę.
włóż tutaj krewetki, również usmaż.
ugotuj makaron, usmaż. Zdejmij patelnię z ognia, zalej zawartość dressingiem.
posyp orzechami, włóż kapustę pekińską. Trzymaj wszystko na dużym ogniu przez dwie minuty.
na gorącej patelni bez oleju usmażyć macki kalmarów.
posyp sałatkę podczas serwowania orzechów nerkowca, udekoruj krewetkami i kalmarami.
posiekaj kapustę, pokrój czosnek w cienkie plasterki.
wrzuć makaron do wrzącej wody, gotuj przez 3-4 minuty, wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, paprykę, cukier, sos Worcester, sól, zmielony czarny pieprz w misce.
rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, smaż czosnek na złoty kolor. Ułóż pierścienie kalmarów i smaż trochę.
włóż tutaj krewetki, również usmaż.
ugotuj makaron, usmaż. Zdejmij patelnię z ognia, zalej zawartość dressingiem.
posyp orzechami, włóż kapustę pekińską. Trzymaj wszystko na dużym ogniu przez dwie minuty.
na gorącej patelni bez oleju usmażyć macki kalmarów.
posyp sałatkę podczas serwowania orzechów nerkowca, udekoruj krewetkami i kalmarami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g