soczewica z filetem z kurczaka

soczewica z delikatnym filetem z kurczaka jest punktem kulminacyjnym każdej kolacji. Podobała mi się prostota gotowania Pyszne i proste! A co najważniejsze, soczewica ma wiele przydatnych właściwości.
Helena-RzęskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 18 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 43 % 17 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
1. Zalej soczewicę szklanką wody przez 2 godziny. Ktoś robi na noc. Wystarczą mi 2 godziny.

 2. Zalej soczewicę 2 szklankami gorącej wody, dopraw solą i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka, 30-40 minut.

3. Cebulę, czosnek i paprykę obrać, filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w półpierścienie, drobno czosnek, paprykę w krótkie paski, filet na małe kawałki.

4. na oliwie z oliwek spasować cebulę z czosnkiem i papryką, dodać filety, pieprz i posypać przyprawami do smaku. Piecz przez 10 minut, aby filety nie były suche.

5. Następnie dodaj gotowaną soczewicę do mięsa, dobrze wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 5-7 minut, aby soczewica przyjęła smaki.

6. Podawaj gotową soczewicę na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy