chleb & quot; Tygrys"

świeży pachnący chleb to świetny dodatek do domowego stołu. Ciekawy przepis! Bardzo smaczny chleb. Zwiewny miękisz i chrupiąca skórka. A oczy cieszą się z wyglądu!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 80 % 43 g
235 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

1. Aktywuj drożdże, ponieważ są suche, a jeśli są świeże, zmiel mąkę drożdżami, dodaj wodę i zagniataj ciasto. Mam suche, szybko działające, więc robimy to. Aktywacja drożdży: wlać drożdże do szklanki ciepłej wody, przykryć folią spożywczą, a na wierzchu ręcznikiem, odstawić, aż pojawi się Piankowa czapka (jest to wskaźnik aktywacji drożdży).
2. Wlej aktywowane drożdże do mąki i zagniataj ciasto. Dokręć miskę folią spożywczą. I pozostaw ciasto w temperaturze 30C na 3 godziny.
3. Do gotowego ciasta dodaj pozostałe składniki (mąkę, cukier, sól, wodę) na końcu stopione masło (temperatura pokojowa) i zagniataj ciasto mikserem z nasadkami do ciasta przez 10-15 minut, aż będzie gładkie lub ręcznie.
4. Ciasto powinno być elastyczne i przyjemne w pracy.
5. Pozostaw ciasto do fermentacji na 30-40 minut w temperaturze 30 C, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
6. Gotowe ciasto układamy na stole i dzielimy na dwie części i zwijamy w kulkę. Pozostaw do wstępnej korekty na 10 minut.
7. Następnie formujemy dwa pieczywo, układamy na blasze do pieczenia z lekko natłuszczonym pergaminem i pozwalamy, aby ciasto potroiło się.
8. Pod koniec proofingu (20 minut przed rozpoczęciem pieczenia chleba) ciasto pokrywamy dekoracyjnym lukrem (nie żałujemy glazury, ponieważ od tego zależy plamienie Skórki)
9. Aby przygotować lukier, wlej ciepłą wodę do miski i dodaj drożdże.
10. Ubij mieszaninę trzepaczką, aż pojawi się piana, a następnie dodaj pozostałe składniki i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
11. Pozostaw do wyrośnięcia pod folią w ciepłym miejscu na 50-60 minut.
12. Gdy lukier będzie wyglądał jak kremowa pasta, nałóż go na powierzchnię dopasowanego ciasta.
13. Temperatura glazury powinna być wyższa niż temperatura ciasta(glazurowałem minutę w piekarniku).
14. Pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 200 gr przez 25-30 minut (pierwsze 10-12 minut z parą)
15. Schłodzić gotowy chleb na ruszcie.
smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy