chleb & amp;quot; Tygrys& quot;
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Aktywuj drożdże, ponieważ są suche, a jeśli są świeże, zmiel mąkę drożdżami, dodaj wodę i zagniataj ciasto. Mam suche, szybko działające, więc robimy to. Aktywacja drożdży: wlać drożdże do szklanki ciepłej wody, przykryć folią spożywczą, a na wierzchu ręcznikiem, odstawić, aż pojawi się Piankowa czapka (jest to wskaźnik aktywacji drożdży).
2. Wlej aktywowane drożdże do mąki i zagniataj ciasto. Dokręć miskę folią spożywczą. I pozostaw ciasto w temperaturze 30C na 3 godziny.
3. Do gotowego ciasta dodaj pozostałe składniki (mąkę, cukier, sól, wodę) na końcu stopione masło (temperatura pokojowa) i zagniataj ciasto mikserem z nasadkami do ciasta przez 10-15 minut, aż będzie gładkie lub ręcznie.
4. Ciasto powinno być elastyczne i przyjemne w pracy.
5. Pozostaw ciasto do fermentacji na 30-40 minut w temperaturze 30 C, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
6. Gotowe ciasto układamy na stole i dzielimy na dwie części i zwijamy w kulkę. Pozostaw do wstępnej korekty na 10 minut.
7. Następnie formujemy dwa pieczywo, układamy na blasze do pieczenia z lekko natłuszczonym pergaminem i pozwalamy, aby ciasto potroiło się.
8. Pod koniec proofingu (20 minut przed rozpoczęciem pieczenia chleba) ciasto pokrywamy dekoracyjnym lukrem (nie żałujemy glazury, ponieważ od tego zależy plamienie Skórki)
9. Aby przygotować lukier, wlej ciepłą wodę do miski i dodaj drożdże.
10. Ubij mieszaninę trzepaczką, aż pojawi się piana, a następnie dodaj pozostałe składniki i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
11. Pozostaw do wyrośnięcia pod folią w ciepłym miejscu na 50-60 minut.
12. Gdy lukier będzie wyglądał jak kremowa pasta, nałóż go na powierzchnię dopasowanego ciasta.
13. Temperatura glazury powinna być wyższa niż temperatura ciasta(glazurowałem minutę w piekarniku).
14. Pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 200 gr przez 25-30 minut (pierwsze 10-12 minut z parą)
15. Schłodzić gotowy chleb na ruszcie.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g