chleb z płatkami owsianymi
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie.
1. Aktywuj drożdże w ciepłej wodzie.
2. Wlej aktywowane drożdże do miski, wlej przesianą mąkę w małych porcjach i sól. Dobrze się ruszaj.
3. Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą. I ugniataj go rękami, aż ciasto stanie się elastyczne, gładkie, nie przykleja się do rąk.
4. Posmaruj głęboką miskę oliwą z oliwek. Włóż do niego ciasto, dokręć na wierzchu folią spożywczą, włóż do ciepłego miejsca do proofingu (Zajęło mi to 4 godziny).
5. Dopasowane ciasto stanie się bardzo elastyczne i przyjemne w dotyku.
ugniataj ciasto w tej samej misce, aż wszystko zostanie nasycone oliwą z oliwek(tym samym, którym nasmarowano miskę Rack).
6. Przenieś ciasto na powierzchnię stołu, spłaszcz do ciasta.
włóż płatki do ciasta. Posmaruj ręce olejem i dokładnie ugniataj. Rozwałkuj w małe kółko.
7. Wlej pestki dyni na okrąg. Nasmaruj ręce olejem, dobrze ugniataj. Rozwałkuj w małe kółko.
8. Wlej suchą natkę pietruszki na okrąg. Posmaruj ręce olejem, ale teraz ugniataj nie dłużej niż 5 minut.
9. Uformuj ciasto w owalny kształt. Ciasto ułożyć na pergaminie. Przykryj folią spożywczą, umieść w ciepłym miejscu ,pozwól ciastu wyrosnąć (Zajęło mi to 1 godzinę).
10. Przenosimy chleb na pergaminie do formy wysmarowanej olejem (upiekłam pod pokrywką, kaczątko służyło mi jako forma), przed pieczeniem posmaruj wierzch chleba wodą, przykryj i włóż do piekarnika!
12) Rozgrzej piekarnik do 220ºC. I piec w temperaturze 220C pod pokrywką przez 10-15 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz w temperaturze 200C – 40 - 45 minut na złoty kolor.
1. Aktywuj drożdże w ciepłej wodzie.
2. Wlej aktywowane drożdże do miski, wlej przesianą mąkę w małych porcjach i sól. Dobrze się ruszaj.
3. Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą. I ugniataj go rękami, aż ciasto stanie się elastyczne, gładkie, nie przykleja się do rąk.
4. Posmaruj głęboką miskę oliwą z oliwek. Włóż do niego ciasto, dokręć na wierzchu folią spożywczą, włóż do ciepłego miejsca do proofingu (Zajęło mi to 4 godziny).
5. Dopasowane ciasto stanie się bardzo elastyczne i przyjemne w dotyku.
ugniataj ciasto w tej samej misce, aż wszystko zostanie nasycone oliwą z oliwek(tym samym, którym nasmarowano miskę Rack).
6. Przenieś ciasto na powierzchnię stołu, spłaszcz do ciasta.
włóż płatki do ciasta. Posmaruj ręce olejem i dokładnie ugniataj. Rozwałkuj w małe kółko.
7. Wlej pestki dyni na okrąg. Nasmaruj ręce olejem, dobrze ugniataj. Rozwałkuj w małe kółko.
8. Wlej suchą natkę pietruszki na okrąg. Posmaruj ręce olejem, ale teraz ugniataj nie dłużej niż 5 minut.
9. Uformuj ciasto w owalny kształt. Ciasto ułożyć na pergaminie. Przykryj folią spożywczą, umieść w ciepłym miejscu ,pozwól ciastu wyrosnąć (Zajęło mi to 1 godzinę).
10. Przenosimy chleb na pergaminie do formy wysmarowanej olejem (upiekłam pod pokrywką, kaczątko służyło mi jako forma), przed pieczeniem posmaruj wierzch chleba wodą, przykryj i włóż do piekarnika!
12) Rozgrzej piekarnik do 220ºC. I piec w temperaturze 220C pod pokrywką przez 10-15 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz w temperaturze 200C – 40 - 45 minut na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal / 100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g