chleb z płatkami owsianymi i pestkami dyni

taki zdrowy chleb przypadnie Ci do gustu! Coś nowego! Okazało się, że jest to dziurawy, smaczny i zdrowy chleb.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
1 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
gotowanie.
1. Aktywuj drożdże w ciepłej wodzie.
2. Wlej aktywowane drożdże do miski, wlej przesianą mąkę w małych porcjach i sól. Dobrze się ruszaj.
3. Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą. I ugniataj go rękami, aż ciasto stanie się elastyczne, gładkie, nie przykleja się do rąk.
4. Posmaruj głęboką miskę oliwą z oliwek. Włóż do niego ciasto, dokręć na wierzchu folią spożywczą, włóż do ciepłego miejsca do proofingu (Zajęło mi to 4 godziny).
5. Dopasowane ciasto stanie się bardzo elastyczne i przyjemne w dotyku.
ugniataj ciasto w tej samej misce, aż wszystko zostanie nasycone oliwą z oliwek(tym samym, którym nasmarowano miskę Rack).
6. Przenieś ciasto na powierzchnię stołu, spłaszcz do ciasta.
włóż płatki do ciasta. Posmaruj ręce olejem i dokładnie ugniataj. Rozwałkuj w małe kółko.
7. Wlej pestki dyni na okrąg. Nasmaruj ręce olejem, dobrze ugniataj. Rozwałkuj w małe kółko.
8. Wlej suchą natkę pietruszki na okrąg. Posmaruj ręce olejem, ale teraz ugniataj nie dłużej niż 5 minut.
9. Uformuj ciasto w owalny kształt. Ciasto ułożyć na pergaminie. Przykryj folią spożywczą, umieść w ciepłym miejscu ,pozwól ciastu wyrosnąć (Zajęło mi to 1 godzinę).
10. Przenosimy chleb na pergaminie do formy wysmarowanej olejem (upiekłam pod pokrywką, kaczątko służyło mi jako forma), przed pieczeniem posmaruj wierzch chleba wodą, przykryj i włóż do piekarnika!
12) Rozgrzej piekarnik do 220ºC. I piec w temperaturze 220C pod pokrywką przez 10-15 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz w temperaturze 200C – 40 - 45 minut na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal / 100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g

Podobne przepisy