łuszczące się róże z jabłkami
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
koła ciasta należy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, wykonać kilka nakłuć widelcem na kółkach.
opłucz jabłka, pokrój na pół, a następnie usuń nasiona ,pokrój w cienkie plasterki (jeśli jabłka bardzo ciemnieją, należy je zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny na kilka minut - dla estetyki).
ułóż gotowe plasterki jabłka w kółko na cieście, połóż na wierzchu mały kawałek masła.
posyp półfabrykaty cukrem pudrem, cynamonem, rodzynkami (opcjonalnie), malinami (najlepiej). Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Udekoruj gotowe "róże" cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g