pasztet z fasoli lub soczewicy
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Soczewicę opłukać, zalać wodą do przykrycia i gotować do miękkości.
2. Na patelni z olejem roślinnym usmażyć obraną i posiekaną cebulę, umyte suszone śliwki. Sól, pieprz. Nie smaż mocno, trzymaj pod pokrywką przez 15 minut na małym ogniu. Ostudzić.
3. Zmiel orzechy w blenderze. Dodaj cebulę i suszone śliwki z patelni. Rozdrobnić.
4.Ułóż gotową soczewicę. Zmielić wszystko razem. Jeśli okaże się suchy, musisz dodać trochę oleju roślinnego.
5. Pasztet podawać na grzankach posypanych posiekanymi orzechami włoskimi i zieloną cebulą.
2. Na patelni z olejem roślinnym usmażyć obraną i posiekaną cebulę, umyte suszone śliwki. Sól, pieprz. Nie smaż mocno, trzymaj pod pokrywką przez 15 minut na małym ogniu. Ostudzić.
3. Zmiel orzechy w blenderze. Dodaj cebulę i suszone śliwki z patelni. Rozdrobnić.
4.Ułóż gotową soczewicę. Zmielić wszystko razem. Jeśli okaże się suchy, musisz dodać trochę oleju roślinnego.
5. Pasztet podawać na grzankach posypanych posiekanymi orzechami włoskimi i zieloną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g