Sushi & amp;quot; Mozaika & amp; quot;
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
spłucz ryż w kilku wodach, aż woda będzie czysta.
wlej ryż do wrzącej wody i gotuj z zamkniętą pokrywką przez 17 minut. Następnie pozostaw pod pokrywką na kolejne 15 minut.
dodaj ocet ryżowy i delikatnie wymieszaj.
Wytnij 1/3 części z jednego arkusza nori. Rozłóż większy kawałek nori błyszczącą stroną do dołu i mokrymi rękami rozłóż cienko 4 łyżki. łyżki ryżu.
ułóż umyty ogórek na wierzchu i użyj makisu (maty bambusowej), aby zwinąć rolkę.
w drugim arkuszu nori odetnij 1 \ 4 arkusze. Na większym kawałku połóż 3 łyżki. łyżki ryżu zmieszane z 5 łyżkami.kawior. Na górze-nasza rola z ogórkiem. Przykręcić.
ostrym nożem przeciąć uformowaną grubą rolkę wzdłuż na pół.
a następnie obróć każdą część cięciem w dół i przeciąć ponownie wzdłuż.
na całym arkuszu nori, wyłożonym błyszczącą stroną do dołu, ułóż 2 paski grubej roli z plecami do wewnątrz.
w utworzoną pustkę między bułkami i z guzkiem na środku ułóż ser śmietankowy.
ułóż 2 inne paski z tyłu do wewnątrz.
za pomocą makisu podnieś nori, tworząc kwadratową rolkę. Odstaw na 1-2 minuty, aby rolka dobrze się utrwaliła i ostrym nożem zanurzonym w wodzie pokrój rolkę na 6-8 części.Podawać z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
wlej ryż do wrzącej wody i gotuj z zamkniętą pokrywką przez 17 minut. Następnie pozostaw pod pokrywką na kolejne 15 minut.
dodaj ocet ryżowy i delikatnie wymieszaj.
Wytnij 1/3 części z jednego arkusza nori. Rozłóż większy kawałek nori błyszczącą stroną do dołu i mokrymi rękami rozłóż cienko 4 łyżki. łyżki ryżu.
ułóż umyty ogórek na wierzchu i użyj makisu (maty bambusowej), aby zwinąć rolkę.
w drugim arkuszu nori odetnij 1 \ 4 arkusze. Na większym kawałku połóż 3 łyżki. łyżki ryżu zmieszane z 5 łyżkami.kawior. Na górze-nasza rola z ogórkiem. Przykręcić.
ostrym nożem przeciąć uformowaną grubą rolkę wzdłuż na pół.
a następnie obróć każdą część cięciem w dół i przeciąć ponownie wzdłuż.
na całym arkuszu nori, wyłożonym błyszczącą stroną do dołu, ułóż 2 paski grubej roli z plecami do wewnątrz.
w utworzoną pustkę między bułkami i z guzkiem na środku ułóż ser śmietankowy.
ułóż 2 inne paski z tyłu do wewnątrz.
za pomocą makisu podnieś nori, tworząc kwadratową rolkę. Odstaw na 1-2 minuty, aby rolka dobrze się utrwaliła i ostrym nożem zanurzonym w wodzie pokrój rolkę na 6-8 części.Podawać z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Kawior czerwony - 245 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g