Sałatka z tuńczyka w Łodzi z cykorii

Zaskocz gości doskonałą sałatką, podawaj potrawy pięknie! Sałatka z tuńczykiem w łodziach z cykorii podbije swoim smakiem i niezwykłą formą serwowania. Składniki są idealnie dobrane, harmonijnie łączą się ze sobą, tworząc niepowtarzalny smak sałatki.
Marianne KimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 21 % 4 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

po przygotowaniu niezbędnych składników przystępujemy do gotowania:

- seler obieramy, kroimy w drobną kostkę;

- jabłko obieramy, wycinamy, kroimy w kostkę;

- marchewkę i cebulę obieramy, również kroimy w kostkę proporcjonalnie do jabłka i selera;

- czosnek obieramy, przepuszczamy przez prasę;

- otwórz puszkę tuńczyka, spuść płyn, użyj widelca, aby podzielić rybę na małe kawałki;

- koperek i ogórek, koperek siekamy nożem jak najdrobniej, ogórek kroimy w kostkę;

- W głębokiej salaterce układamy & amp;nbsp; tuńczyka, jabłko, marchew, seler, cebulę,koperek i czosnek, mieszamy;

- do sałatki dodajemy oliwę z oliwek i ocet jabłkowy, a także sok z cytryny i sól morską, mieszamy;

- cykorię dzielimy na pojedyncze liście, końce odcinamy, układamy liście na półmisku;

- wypełniamy każdy liść sałatką z tuńczyka, w razie potrzeby dekorujemy gałązkami koperku.

podawaj na stole, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Tuńczyk w oleju roślinnym - 190   kcal/100g
  • Tuńczyk we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Tuńczyk świeży - 101   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Cykoria - 17   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal / 100g

Podobne przepisy