sałatka ze ślimaka winogronowego

przysmak na stole! Spróbuj, jest pyszne! Jeśli do tej pory nie próbowałeś gotować ślimaków, nadszedł czas, aby to zrobić! Przygotuj sałatkę z filetem ze ślimaka-nie jest to wcale kłopotliwe, ale bardzo smaczne.
liliyaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 11 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 18 % 3 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 1 h 40 min

ślimaki najlepiej zbierać 2-3 dni przed gotowaniem i nie karmić przez cały ten czas. Zacznijmy więc przygotowywać sałatkę:

1. Podpal garnek z wodą, dodaj sól i zagotuj.

2. Gdy woda się zagotuje, dokładnie umyj ślimaki. Zmarłych trzeba usunąć.

3. Włóż ślimaki do wrzącej wody, gotuj przez 40 minut.

4. Za pomocą pincety wyjmij ślimaki ze skorup, oddziel filet (najgrubsza część, noga) od loków (wnętrzności).

5. Obierz cebulę, opłucz, pokrój w półpierścienie.

6. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i smaż cebulę przez 5 minut (do miękkości).

7. Dodaj filety i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty, sól, pieprz. Poczekaj, aż zawartość patelni ostygnie.

6. Rzodkiewki pokroić w cienkie półkola, połączyć z filetem i cebulą.

7. Umyj zioła (pietruszkę, zieloną cebulę), osusz ręcznikiem papierowym, posiekaj, a także Wyślij do sałatki.

8. Dopraw potrawę sosem sojowym, a także polej octem winnym, wymieszaj i zacznij smakować.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ślimaki winogronowe - 90   kcal/100g

Podobne przepisy