skład / składniki
metoda gotowania
ślimaki najlepiej zbierać 2-3 dni przed gotowaniem i nie karmić przez cały ten czas. Zacznijmy więc przygotowywać sałatkę:
1. Podpal garnek z wodą, dodaj sól i zagotuj.
2. Gdy woda się zagotuje, dokładnie umyj ślimaki. Zmarłych trzeba usunąć.
3. Włóż ślimaki do wrzącej wody, gotuj przez 40 minut.
4. Za pomocą pincety wyjmij ślimaki ze skorup, oddziel filet (najgrubsza część, noga) od loków (wnętrzności).
5. Obierz cebulę, opłucz, pokrój w półpierścienie.
6. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i smaż cebulę przez 5 minut (do miękkości).
7. Dodaj filety i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty, sól, pieprz. Poczekaj, aż zawartość patelni ostygnie.
6. Rzodkiewki pokroić w cienkie półkola, połączyć z filetem i cebulą.
7. Umyj zioła (pietruszkę, zieloną cebulę), osusz ręcznikiem papierowym, posiekaj, a także Wyślij do sałatki.
8. Dopraw potrawę sosem sojowym, a także polej octem winnym, wymieszaj i zacznij smakować.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ślimaki winogronowe - 90 kcal/100g