Sałatka z selerem i ogórkiem

Łatwa i pyszna sałatka z nutą cytrusów!!! Latem można zastąpić wysokokaloryczne potrawy lekkimi, smacznymi, niskokalorycznymi daniami z warzyw i owoców!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu sałatki fitness 2016

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
26 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z selera i ogórka? Przygotuj składniki sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oparz pomidora wrzącą wodą, zdejmij skórkę i pokrój w drobną kostkę. Umyj ogórek, pokrój skórkę, pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj pachnący i delikatny seler. Zimą można używać łodyg selera. Obierz pomarańczę, podziel na plasterki i usuń skórkę z każdego plasterka. Pokrój miąższ na małe kawałki, nie wylewaj powstałego soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz wszystkie składniki w szklankach. Skrop pozostałym sokiem pomarańczowym i udekoruj gałązkami selera!!! Smacznego!!!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy