Ratatouille cukinia bakłażan papryka
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
tradycyjny przepis kulinarny kuchni francuskiej to słynne danie o nazwie Ratatouille, na którym kiedyś nakręcono bardzo dobrą kreskówkę. Muszę powiedzieć, że potem bardzo długo szukałem przepisu na to jedzenie, które w pełni mnie zadowoli. Wzięła go z własnych zapasów.
obierz cukinię i bakłażana, a następnie pokrój je w kostkę, ale włóż do osobnych misek. Nawiasem mówiąc, bakłażany można pozostawić nieobrane. Solimy je i odstawiamy na dziesięć minut. Po spuszczeniu uwolnionego soku wlej zimną wodę przez durszlak i pozwól wodzie spłynąć.
zmiel oliwki i pokrój paprykę w kostkę.
obierz pomidory, pokrój je i usuń nasiona. Drobno posiekaj pomidory. Smażyć posiekaną cebulę i czosnek na patelni z olejem. Po 10 minutach dodaj pomidory i suszone goździki. Gotuj i trzymaj na małym ogniu przez kolejne pół godziny. Następnie wlej ocet, wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką.
smażyć pokrojony bakłażan na oleju. Po ich usunięciu smażymy cukinię. Usuwamy i smażymy pieprz. Usuń nadmiar oleju ze wszystkich warzyw (możesz położyć je na serwetkach).
bierzemy patelnię, wkładamy do niej wszystkie warzywa, w tym oliwki. Dodaj sos pomidorowy, dodaj posiekane świeże zioła. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i usunąć z ognia. Sól i pieprz do smaku.
obierz cukinię i bakłażana, a następnie pokrój je w kostkę, ale włóż do osobnych misek. Nawiasem mówiąc, bakłażany można pozostawić nieobrane. Solimy je i odstawiamy na dziesięć minut. Po spuszczeniu uwolnionego soku wlej zimną wodę przez durszlak i pozwól wodzie spłynąć.
zmiel oliwki i pokrój paprykę w kostkę.
obierz pomidory, pokrój je i usuń nasiona. Drobno posiekaj pomidory. Smażyć posiekaną cebulę i czosnek na patelni z olejem. Po 10 minutach dodaj pomidory i suszone goździki. Gotuj i trzymaj na małym ogniu przez kolejne pół godziny. Następnie wlej ocet, wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką.
smażyć pokrojony bakłażan na oleju. Po ich usunięciu smażymy cukinię. Usuwamy i smażymy pieprz. Usuń nadmiar oleju ze wszystkich warzyw (możesz położyć je na serwetkach).
bierzemy patelnię, wkładamy do niej wszystkie warzywa, w tym oliwki. Dodaj sos pomidorowy, dodaj posiekane świeże zioła. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i usunąć z ognia. Sól i pieprz do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g