Ratatouille cukinia bakłażan papryka

niesamowicie smaczny, zdrowy i kolorowy gulasz warzywny dla całej rodziny!
krandivoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 42 % 5 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
tradycyjny przepis kulinarny kuchni francuskiej to słynne danie o nazwie Ratatouille, na którym kiedyś nakręcono bardzo dobrą kreskówkę. Muszę powiedzieć, że potem bardzo długo szukałem przepisu na to jedzenie, które w pełni mnie zadowoli. Wzięła go z własnych zapasów.
obierz cukinię i bakłażana, a następnie pokrój je w kostkę, ale włóż do osobnych misek. Nawiasem mówiąc, bakłażany można pozostawić nieobrane. Solimy je i odstawiamy na dziesięć minut. Po spuszczeniu uwolnionego soku wlej zimną wodę przez durszlak i pozwól wodzie spłynąć.
zmiel oliwki i pokrój paprykę w kostkę.
obierz pomidory, pokrój je i usuń nasiona. Drobno posiekaj pomidory. Smażyć posiekaną cebulę i czosnek na patelni z olejem. Po 10 minutach dodaj pomidory i suszone goździki. Gotuj i trzymaj na małym ogniu przez kolejne pół godziny. Następnie wlej ocet, wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką.
smażyć pokrojony bakłażan na oleju. Po ich usunięciu smażymy cukinię. Usuwamy i smażymy pieprz. Usuń nadmiar oleju ze wszystkich warzyw (możesz położyć je na serwetkach).
bierzemy patelnię, wkładamy do niej wszystkie warzywa, w tym oliwki. Dodaj sos pomidorowy, dodaj posiekane świeże zioła. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i usunąć z ognia. Sól i pieprz do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy