brokuły po koreańsku marynowane

pikantna koreańska przekąska podbije Cię za pierwszym razem! Brokuły po koreańsku, marynowane w domu-pikantne danie na świąteczny stół i w dni powszednie. Sałatka okazuje się umiarkowanie ostra, wygląda jasno i apetycznie.
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 35 % 6 g
93 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

1. Brokuły myjemy pod bieżącą wodą, dzielimy na kwiatostany, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wrzenia. Następnie przenieś brokuły do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

2. Moja bułgarska papryka, oczyszczona z nasion i przegród, pokrojona w małe kostki.

3. Obierz marchewki i cebulę, umyj. Trzy marchewki na specjalnej tarce do warzyw w stylu koreańskim, pokrój cebulę w cienkie paski.

4. Obierz czosnek, przepuść przez prasę.

5. W szerokiej misce połącz brokuły z marchewką, cebulą i papryką, dodaj kleik czosnkowy, wymieszaj.

6. Następnie dodaj kolendrę, czarny i czerwony pieprz, wlej sól, cukier, wlej ocet i olej roślinny.

Wyślij miskę warzyw do lodówki na 2-3 godziny. Następnie podajemy na stole, dekorując świeżymi ziołami.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy