skład / składniki
metoda gotowania
ciasto francuskie najlepiej gotować w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni. Dzięki temu masło nie stopi się szybko, a ciasto lepiej się łuszczy.
jeśli nie ma takich warunków, masło należy zamrozić i szybko zrobić ciasto, aż masło zdąży się stopić.
musisz przygotować ciasto francuskie na piwie:
1. Przesiej mąkę, wymieszaj z solą i sodą. Zamrożone masło szybko zetrzyj na mąkę na grubej tarce lub drobno posiekaj nożem w mące (w około jednej szklance mąki).
2. Dodaj piwo, wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę w częściach, mieszając. Dodawaj mąkę, aż ciasto stanie się plastyczne i miękkie - wystarczy na to mąka.
3. Uformuj ciasto w prostokąt, zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na 2 godziny lub w zamrażarce na 1 godzinę.
4. Ciasto z lodówki rozwałkować na posypanym mąką stole w prostokątną warstwę o grubości około 1-1, 5 cm.
5. Włóż ciasto do koperty, obróć o 90 stopni, ponownie zwiń w prostokątną warstwę. Złożyć ponownie i umieścić w lodówce na 2 godziny lub w zamrażarce na 30 minut.
po tym czasie możesz przygotować zamierzone wypieki z ciasta francuskiego na piwie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g