skład / składniki
gotowanie krok po kroku
W przypadku włoskiego chleba ciabatta należy najpierw przygotować ciasto, które będzie parzone przez około jeden dzień.
wymieszaj drożdże z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody. Pozostaw drożdże na około 15 minut.
przesiej mąkę do miski, dodaj pozostałą ciepłą wodę i ciasto. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 16-20 godzin.
następnego dnia przesiej mąkę (250 + 50 kukurydzy) do miski, dodaj sól, drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj wodę i ciasto. Mieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj pozostałe 250 g mąki, olej roślinny, całkowicie wymieszaj.
przenieś ciasto do natłuszczonego pojemnika, przykryj ręcznikiem i odstaw na 2-3 godziny.
wyjmij ciasto z miski, podziel na części. Delikatnie, bez mieszania, połóż na papierze do pieczenia posypanym mąką kukurydzianą. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na kolejne 40 do 50 minut.
Rozgrzej piekarnik wraz z blachą do pieczenia do maksimum. Umieść głęboką blachę do pieczenia z wrzącą wodą na dnie piekarnika, spryskaj boki piekarnika wodą,aby wytworzyć parę. Szybko wyjmij gorącą blachę do pieczenia, przeciągnij na nią papier z chlebem, włóż do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 220 stopni.
po 10 minutach wyjmij głęboką blachę do pieczenia z piekarnika.
piecz ciabattę przez kolejne 15-20 minut.
ułóż gotową ciabattę na ruszcie, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 15-20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal / 100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g