włoski chleb ciabatta z mąką kukurydzianą

odmiana mąki kukurydzianej na temat klasycznej włoskiej ciabatty. Smacznie. Ciabatta (Cyr. & quot; kapcie dywanowe & quot;) to włoski biały chleb, który jest przygotowywany z drożdży i mąki pszennej. Ciabatta ma chrupiącą skórkę i delikatny miękisz z dużymi porami. Proponuję przepis na ciabattę z mąką kukurydzianą.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 76 % 39 g
229 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

W przypadku włoskiego chleba ciabatta należy najpierw przygotować ciasto, które będzie parzone przez około jeden dzień.
wymieszaj drożdże z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody. Pozostaw drożdże na około 15 minut.
przesiej mąkę do miski, dodaj pozostałą ciepłą wodę i ciasto. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 16-20 godzin.
następnego dnia przesiej mąkę (250 + 50 kukurydzy) do miski, dodaj sól, drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj wodę i ciasto. Mieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj pozostałe 250 g mąki, olej roślinny, całkowicie wymieszaj.
przenieś ciasto do natłuszczonego pojemnika, przykryj ręcznikiem i odstaw na 2-3 godziny.
wyjmij ciasto z miski, podziel na części. Delikatnie, bez mieszania, połóż na papierze do pieczenia posypanym mąką kukurydzianą. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na kolejne 40 do 50 minut.
Rozgrzej piekarnik wraz z blachą do pieczenia do maksimum. Umieść głęboką blachę do pieczenia z wrzącą wodą na dnie piekarnika, spryskaj boki piekarnika wodą,aby wytworzyć parę. Szybko wyjmij gorącą blachę do pieczenia, przeciągnij na nią papier z chlebem, włóż do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 220 stopni.
po 10 minutach wyjmij głęboką blachę do pieczenia z piekarnika.
piecz ciabattę przez kolejne 15-20 minut.
ułóż gotową ciabattę na ruszcie, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 15-20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal / 100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy