wegański majonez bez jajek
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej solankę do wysokiej szklanki blendera,wlej sól i cukier, wlej ocet.
2. Wlej olej roślinny do pojemnika z dziobkiem, aby wygodnie było wlać cienki strumień.
3. Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij składniki w szklance przez 1-2 minuty.
4. Wlej olej do powstałej masy bardzo cienkim strumieniem, kontynuując ciągłe ubijanie blenderem o średnich obrotach.
5. Gotowy majonez przenosi się do słoików i wysyła do lodówki na 2 godziny, w tym czasie zgęstnieje jeszcze bardziej, konsystencja stanie się gęstsza.
dopraw sałatki, jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Ocet winogronowy - 14 kcal/100g