wegański majonez bez jajek

Chudy domowy majonez bez jajek i kwaśnej śmietany! Wegański majonez można przygotować przy użyciu słonecznika, kukurydzy lub oliwy z oliwek. Olej może potrzebować trochę więcej lub mniej, zależy to od tego, jak gęsty jest majonez. Lepkość solanki wpływa również na konsystencję gotowego sosu. Z podanej ilości składników uzyskuje się 300 ml majonezu.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 97 % 68 g
węglowodany 3 % 2 g
605 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Wlej solankę do wysokiej szklanki blendera,wlej sól i cukier, wlej ocet.

2. Wlej olej roślinny do pojemnika z dziobkiem, aby wygodnie było wlać cienki strumień.

3. Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij składniki w szklance przez 1-2 minuty.

4. Wlej olej do powstałej masy bardzo cienkim strumieniem, kontynuując ciągłe ubijanie blenderem o średnich obrotach.

5. Gotowy majonez przenosi się do słoików i wysyła do lodówki na 2 godziny, w tym czasie zgęstnieje jeszcze bardziej, konsystencja stanie się gęstsza.

dopraw sałatki, jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Ocet winogronowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy