Saltison z kurczaka z kurczaka
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
zdejmij skórę z kurczaka, usuń kości. Pokroić na duże kawałki.
sól i pieprz, włóż suchą żelatynę, posiekany koperek.
weź karton z folią (możesz tetrapak z mleka lub soku), napełnij worek mięsem.
wlej wodę do rondla, włóż do pieca. Połóż serwetkę na dnie patelni , a na niej torbę. Kładziemy go tak, aby woda nie docierała do krawędzi, zamykając trzy czwarte całej torby.
kładziemy ładunek na mięsie, zamykamy wszystko pokrywką. Doprowadzić do wrzenia i trzymać w ogniu przez 40-50 minut.
wyjmujemy wszystko, schładzamy. Następnie kroimy paczkę i mamy gotową saltison z kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g