skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Umyj i osusz jabłka, cytrynę i ogórek. Obierz seler z korzenia i liści.
Krok 2:
Drobno posiekaj seler. Obierz ogórek, obierz jabłka i nasiona, pokrój na małe kawałki, pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z jednej połowy.
Krok 3:
Włóż wszystko do miski blendera, zalej wodą i dodaj sok z cytryny. Ubijaj przez 30-40 sekund, aż będzie gładka. W razie potrzeby możesz dodać sól i ulubione przyprawy.
Krok 4:
Ten napój nie jest zalecany do picia rano, ponieważ senny przewód pokarmowy nie będzie w stanie przetworzyć smoothie tak, jak powinien. Lepiej użyć go jako drugiego śniadania.
Krok 5:
Udekoruj szklankę gałązką mięty i szybciej zacznij wchłaniać. Koktajl można bezpiecznie nazwać napojem i daniem, jest bogaty w witaminy, błonnik, mikroelementy.
seler nie tylko skutecznie spala tkankę tłuszczową, ale także pozytywnie wpływa na organizm jako całość. Zawarte w nim białka, aminokwasy, witaminy i minerały przywracają komórki i tkanki, spowalniają procesy starzenia. Roślina ma działanie uspokajające, dzięki czemu jest stosowana w leczeniu chorób nerwowych i stresu. Olejki eteryczne, witaminy B, C, K, E zawarte w korzeniach i łodygach rozwiązują problemy z przewodem pokarmowym, leczą cukrzycę i zapalenie trzustki. A ze względu na fakt, że seler przyspiesza procesy wodno-solne, często znajduje się w menu osób starszych. Korzenie rośliny aktywują sprawność fizyczną i umysłową, wywołują działanie antyseptyczne, tonizują ciało i nie pozwalają na odkładanie się tłuszczu. Seler jest również powszechnie znany jako środek moczopędny, co czyni go niezbędnym w leczeniu żołądka, nerek, wątroby i pęcherza moczowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g