koktajl selerowo-jabłkowy na odchudzanie

Klasyczne połączenie selera, jabłka i świeżości ogórka. Nasyca ciało energią i wigorem; wspomaga trawienie; podnosi nastrój; gasi uczucie głodu, dlatego jest obecny w wielu dietach: zmniejsza wagę; poprawia cerę; stabilizuje poziom cukru we krwi; przyspiesza wzrost włosów, wzmacnia paznokcie. Czego Ci życzę!
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Umyj i osusz jabłka, cytrynę i ogórek. Obierz seler z korzenia i liści.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj seler. Obierz ogórek, obierz jabłka i nasiona, pokrój na małe kawałki, pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z jednej połowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż wszystko do miski blendera, zalej wodą i dodaj sok z cytryny. Ubijaj przez 30-40 sekund, aż będzie gładka. W razie potrzeby możesz dodać sól i ulubione przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ten napój nie jest zalecany do picia rano, ponieważ senny przewód pokarmowy nie będzie w stanie przetworzyć smoothie tak, jak powinien. Lepiej użyć go jako drugiego śniadania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Udekoruj szklankę gałązką mięty i szybciej zacznij wchłaniać. Koktajl można bezpiecznie nazwać napojem i daniem, jest bogaty w witaminy, błonnik, mikroelementy.

seler nie tylko skutecznie spala tkankę tłuszczową, ale także pozytywnie wpływa na organizm jako całość. Zawarte w nim białka, aminokwasy, witaminy i minerały przywracają komórki i tkanki, spowalniają procesy starzenia. Roślina ma działanie uspokajające, dzięki czemu jest stosowana w leczeniu chorób nerwowych i stresu. Olejki eteryczne, witaminy B, C, K, E zawarte w korzeniach i łodygach rozwiązują problemy z przewodem pokarmowym, leczą cukrzycę i zapalenie trzustki. A ze względu na fakt, że seler przyspiesza procesy wodno-solne, często znajduje się w menu osób starszych. Korzenie rośliny aktywują sprawność fizyczną i umysłową, wywołują działanie antyseptyczne, tonizują ciało i nie pozwalają na odkładanie się tłuszczu. Seler jest również powszechnie znany jako środek moczopędny, co czyni go niezbędnym w leczeniu żołądka, nerek, wątroby i pęcherza moczowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy