skład / składniki
gotowanie krok po kroku
prawdziwa włoska pizza jest przygotowywana na bazie cienkich tortilli, a wraz z rozwarstwionym serem i mięsistymi pomidorami nie wymaga dodatkowego zwilżania. Jedzenie pizzy z różnymi sosami jest najprawdopodobniej pomysłem Amerykanów, ich ciasto na pizzę jest grubsze i odpowiednio bardziej suche.
ale jeśli nie masz tradycji i lubisz pizzę z sosem, skorzystaj z tego przepisu. Przygotowuję taki na przybycie gości.
podstawą sosu do pizzy jest czerwony sos. Aby uzyskać główny składnik, podgrzej ugotowany przecier pomidorowy, dodaj ziele angielskie i drobno posiekany czosnek, zagotuj i odcedź. W łaźni wodnej podgrzej sos i rozpuść kawałek masła, dobrze wymieszaj.
posiekaj natkę pietruszki, seler, zmiel goździki. Drobno posiekaj cebulę. Wszystkie te aromatyczne przyprawy wkładamy do rondla, wlewamy wino winogronowe i gotujemy pod pokrywką, aż pozostanie 2/3 płynu. Wymieszaj wino z przyprawami i czerwonym sosem, dodaj gałkę muszkatołową, wlej bulion i gotuj wszystko przez około 20 minut na małym ogniu. Trzy minuty przed końcem gotowania sól, trochę pieprzu.
podawaj w sosach do gorącej pizzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g