sos pomidorowy do pizzy na bulionie mięsnym

ten sos pomidorowy jest zdecydowanie lepszy niż odpowiedniki w sklepie!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 61 % 14 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

prawdziwa włoska pizza jest przygotowywana na bazie cienkich tortilli, a wraz z rozwarstwionym serem i mięsistymi pomidorami nie wymaga dodatkowego zwilżania. Jedzenie pizzy z różnymi sosami jest najprawdopodobniej pomysłem Amerykanów, ich ciasto na pizzę jest grubsze i odpowiednio bardziej suche.
ale jeśli nie masz tradycji i lubisz pizzę z sosem, skorzystaj z tego przepisu. Przygotowuję taki na przybycie gości.
podstawą sosu do pizzy jest czerwony sos. Aby uzyskać główny składnik, podgrzej ugotowany przecier pomidorowy, dodaj ziele angielskie i drobno posiekany czosnek, zagotuj i odcedź. W łaźni wodnej podgrzej sos i rozpuść kawałek masła, dobrze wymieszaj.
posiekaj natkę pietruszki, seler, zmiel goździki. Drobno posiekaj cebulę. Wszystkie te aromatyczne przyprawy wkładamy do rondla, wlewamy wino winogronowe i gotujemy pod pokrywką, aż pozostanie 2/3 płynu. Wymieszaj wino z przyprawami i czerwonym sosem, dodaj gałkę muszkatołową, wlej bulion i gotuj wszystko przez około 20 minut na małym ogniu. Trzy minuty przed końcem gotowania sól, trochę pieprzu.
podawaj w sosach do gorącej pizzy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy