skład / składniki
gotowanie krok po kroku
szkoda, że obecnie zabrania się uprawy maku na działkach ogrodowych. Co to za czas, zwykły mak cukierniczy w dzikiej formie jest zabroniony! Cóż za wspaniałe wypieki z nadzieniem makowym! Chłopaki, Mac to tylko jedzenie, a nie jakiś narkotyk. Na dowód-przepis na bułkę z makiem. Przygotuj-nie pożałujesz, na pewno "podsiadniesz".
aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i przesiej przez drobne sito. Włóż kawałek masła do mąki i pokrój nożem na małe, małe kawałki. Budujemy "wulkan". Wlej lekko ubite jajka do otworu wulkanu mąki, włóż śmietanę, cukier granulowany i sól, szybko zagniataj ciasto i wyjmij na zimno na 15 minut.
gdy ciasto ostygnie, przygotuj nadzienie makowe. Popękaj mak w moździerzu lub za pomocą popychacza. Wymieszaj posiekane orzechy z cukrem i makiem cukierniczym.
Przynieś ciasto i rozwałkuj o grubości 1 cm równą warstwą. Posyp warstwę nadzieniem i zawiń w piękną rolkę. Rozłóż wierzch produktu ubitym jajkiem i mieszanką nadzienia. Po 35 minutach spędzonych w piecu w temperaturze 230 stopni otrzymasz piękną i pachnącą bułkę z makiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g