bułka maślana na maśle i śmietanie z makiem

pyszna i prosta bułka byłaby idealnym dodatkiem do przyjęcia herbacianego!
GallaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 29 % 21 g
węglowodany 59 % 43 g
396 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

szkoda, że obecnie zabrania się uprawy maku na działkach ogrodowych. Co to za czas, zwykły mak cukierniczy w dzikiej formie jest zabroniony! Cóż za wspaniałe wypieki z nadzieniem makowym! Chłopaki, Mac to tylko jedzenie, a nie jakiś narkotyk. Na dowód-przepis na bułkę z makiem. Przygotuj-nie pożałujesz, na pewno "podsiadniesz".
aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i przesiej przez drobne sito. Włóż kawałek masła do mąki i pokrój nożem na małe, małe kawałki. Budujemy "wulkan". Wlej lekko ubite jajka do otworu wulkanu mąki, włóż śmietanę, cukier granulowany i sól, szybko zagniataj ciasto i wyjmij na zimno na 15 minut.
gdy ciasto ostygnie, przygotuj nadzienie makowe. Popękaj mak w moździerzu lub za pomocą popychacza. Wymieszaj posiekane orzechy z cukrem i makiem cukierniczym.
Przynieś ciasto i rozwałkuj o grubości 1 cm równą warstwą. Posyp warstwę nadzieniem i zawiń w piękną rolkę. Rozłóż wierzch produktu ubitym jajkiem i mieszanką nadzienia. Po 35 minutach spędzonych w piecu w temperaturze 230 stopni otrzymasz piękną i pachnącą bułkę z makiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy