domowy sos pesto z bazylią, parmezanem i czosnkiem

niesamowity sos bazyliowy pochodzenia włoskiego do makaronu! Przepis kulinarny tego Zielonego sosu "pesto" pochodzi z Włoch, którego podstawą jest zielona bazylia, oliwa z oliwek i twardy ser. Sos pesto doskonale komponuje się z makaronem, mięsem i rybami, a także jest często używany jako sos sałatkowy. Bardzo popularny przepis na sos pesto do ryb, mięsa, spaghetti. Stosowany w sosach sałatkowych.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 13 g
tłuszcze 72 % 56 g
węglowodany 12 % 9 g
527 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

umyj i osusz bazylię.
zetrzyj ser na drobnej tarce.
podsmaż orzechy na suchej patelni.

połącz bazylię, ser, orzechy i czosnek w blenderze i ubij na drobną miękisz. Posolić.

dodaj olej roślinny w małych porcjach. Ubić.
dodaj masło i ubijaj, aż utworzy się masa przypominająca pastę.

przenieś sos do słoika, zalej wszystko olejem roślinnym 2-3 cm nad poziomem sosu i wstaw do lodówki. W tej formie sos można przechowywać przez długi czas.

używaj w razie potrzeby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy