domowy sos pesto z bazylią, parmezanem i czosnkiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyj i osusz bazylię.
zetrzyj ser na drobnej tarce.
podsmaż orzechy na suchej patelni.
połącz bazylię, ser, orzechy i czosnek w blenderze i ubij na drobną miękisz. Posolić.
dodaj olej roślinny w małych porcjach. Ubić.
dodaj masło i ubijaj, aż utworzy się masa przypominająca pastę.
przenieś sos do słoika, zalej wszystko olejem roślinnym 2-3 cm nad poziomem sosu i wstaw do lodówki. W tej formie sos można przechowywać przez długi czas.
używaj w razie potrzeby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g