domowy makaron do zupy na jajkach

ze zwykłych produktów, bardzo łatwo, nie gotuje się! Domowy makaron na jajkach do zupy z kurczaka składa się z minimum składników: mąki, jajka i wody. Możesz zrobić to o dowolnej długości, rozmiarze i kształcie. Możesz dodać do zupy lub ugotować z niej drugie danie, podawać jako dodatek. Możesz wysuszyć i przechowywać w torbie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 71 % 34 g
210 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy makaron na jajkach do zupy z kurczaka? Przygotuj i odmierz żywność. Liczba składników jest podana w przeliczeniu na jedno jajko, ale robię to dla dwóch. Nie możesz dodawać wody, zależy to od wielkości jaj i rodzaju mąki. Jeśli zauważysz, że ciasto jest strome, dodaj trochę wody. I odwrotnie: wsyp mąkę do ciasta. Nie przesadzaj z wodą, ciasto nie powinno być miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto można wyrabiać na wiele sposobów. Albo na stole, albo w misce, jeśli robisz to ręcznie. Lub techniką, ale nie o tym w tym przepisie. Jestem przyzwyczajony do rozpoczynania w misce, a następnie przechodzenia na stół. Najpierw posolić mąkę. Następnie zrób w nim lejek i wbij tam jajko. Następnie widelcem lub rękami zacznij mieszać jajko z mąką. I możesz dodać trochę wody, spójrz na konsystencję ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto w misce, aż cała mąka zostanie zamoczona w jajku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą stołu i zacznij je aktywnie ugniatać. Od czasu do czasu dodawaj mąkę, aby ciasto było gładkie i nie lepkie. Ugniataj przez długi czas, proces ten wymaga siły i wytrzymałości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotową kulkę ciasta z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30-40 minut na odpoczynek. Możesz owinąć ciasto folią spożywczą, ale tylko wtedy, gdy na pewno się nie klei, w przeciwnym razie będziesz torturowany, aby go oderwać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po odpoczynku rozwałkuj ciasto na warstwę za pomocą wałka do ciasta. Właściwe ciasto powinno być elastyczne, nie lepkie, trochę ciasne. Proces toczenia będzie wymagał siły. Grubość warstwy wynosi około 1 mm, im cieńsze ciasto, tym smaczniejszy makaron. Pozostaw gotową warstwę na 20 minut, aby trochę wyschła. W ten sposób łatwiej będzie pokroić makaron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój makaron w dowolny kształt. Robię krótki, więc tnę warstwę na paski. Wygodnie jest to zrobić nożem do pizzy. Jeśli lubisz długi makaron, zwiń warstwę rolką i pokrój ją. Dla beshbarmaka są cięte na kwadraty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż warstwy ciasta jedna na drugiej i zacznij kroić paski makaronu. Dostosuj grubość do smaku, pamiętaj tylko, że podczas gotowania makaron nieznacznie wzrośnie. Posiekany makaron lekko potrząśnij rękami w powietrzu, aby uniknąć sklejania się i strząsnąć nadmiar mąki. Domowy makaron jest gotowy, możesz napełnić go zupą. Smacznego!

makaron był delikatny, miękki, ale nie gotował się w zupie.
ciasto trzeba było zrobić dwa razy. Na początku nalałem za dużo wody, stało się miękkie i sklejało się podczas krojenia. Za drugim razem zagniatałem ciasne ciasto i wszystko się udało.
gotowy makaron można wysuszyć i przechowywać do dwóch miesięcy w zamkniętym pojemniku.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy