skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy makaron na jajkach do zupy z kurczaka? Przygotuj i odmierz żywność. Liczba składników jest podana w przeliczeniu na jedno jajko, ale robię to dla dwóch. Nie możesz dodawać wody, zależy to od wielkości jaj i rodzaju mąki. Jeśli zauważysz, że ciasto jest strome, dodaj trochę wody. I odwrotnie: wsyp mąkę do ciasta. Nie przesadzaj z wodą, ciasto nie powinno być miękkie.
Krok 2:
Ciasto można wyrabiać na wiele sposobów. Albo na stole, albo w misce, jeśli robisz to ręcznie. Lub techniką, ale nie o tym w tym przepisie. Jestem przyzwyczajony do rozpoczynania w misce, a następnie przechodzenia na stół. Najpierw posolić mąkę. Następnie zrób w nim lejek i wbij tam jajko. Następnie widelcem lub rękami zacznij mieszać jajko z mąką. I możesz dodać trochę wody, spójrz na konsystencję ciasta.
Krok 3:
Zagnieść ciasto w misce, aż cała mąka zostanie zamoczona w jajku.
Krok 4:
Przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą stołu i zacznij je aktywnie ugniatać. Od czasu do czasu dodawaj mąkę, aby ciasto było gładkie i nie lepkie. Ugniataj przez długi czas, proces ten wymaga siły i wytrzymałości.
Krok 5:
Przenieś gotową kulkę ciasta z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30-40 minut na odpoczynek. Możesz owinąć ciasto folią spożywczą, ale tylko wtedy, gdy na pewno się nie klei, w przeciwnym razie będziesz torturowany, aby go oderwać.
Krok 6:
Po odpoczynku rozwałkuj ciasto na warstwę za pomocą wałka do ciasta. Właściwe ciasto powinno być elastyczne, nie lepkie, trochę ciasne. Proces toczenia będzie wymagał siły. Grubość warstwy wynosi około 1 mm, im cieńsze ciasto, tym smaczniejszy makaron. Pozostaw gotową warstwę na 20 minut, aby trochę wyschła. W ten sposób łatwiej będzie pokroić makaron.
Krok 7:
Pokrój makaron w dowolny kształt. Robię krótki, więc tnę warstwę na paski. Wygodnie jest to zrobić nożem do pizzy. Jeśli lubisz długi makaron, zwiń warstwę rolką i pokrój ją. Dla beshbarmaka są cięte na kwadraty.
Krok 8:
Ułóż warstwy ciasta jedna na drugiej i zacznij kroić paski makaronu. Dostosuj grubość do smaku, pamiętaj tylko, że podczas gotowania makaron nieznacznie wzrośnie. Posiekany makaron lekko potrząśnij rękami w powietrzu, aby uniknąć sklejania się i strząsnąć nadmiar mąki. Domowy makaron jest gotowy, możesz napełnić go zupą. Smacznego!
makaron był delikatny, miękki, ale nie gotował się w zupie.
ciasto trzeba było zrobić dwa razy. Na początku nalałem za dużo wody, stało się miękkie i sklejało się podczas krojenia. Za drugim razem zagniatałem ciasne ciasto i wszystko się udało.
gotowy makaron można wysuszyć i przechowywać do dwóch miesięcy w zamkniętym pojemniku.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g