krem na śmietanie i maśle do ciasta

Nowy prosty przepis na gotowanie. Zwróć uwagę! Ten krem nadaje się do ciast biszkoptowych. Dobrze trzyma kształt.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 52 % 30 g
węglowodany 45 % 26 g
425 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

podgrzej śmietanę w rondlu nad ogniem. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Schłodzić śmietanę z cukrem w lodówce.

ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem, wlej śmietanę, kontynuując ubijanie. Powinna być przewiewna, porowata masa. W razie potrzeby do kremu można dodać wanilinę na czubku noża i / lub koniak (3 łyżeczki).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy