krem na śmietanie i maśle do ciasta
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
podgrzej śmietanę w rondlu nad ogniem. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Schłodzić śmietanę z cukrem w lodówce.
ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem, wlej śmietanę, kontynuując ubijanie. Powinna być przewiewna, porowata masa. W razie potrzeby do kremu można dodać wanilinę na czubku noża i / lub koniak (3 łyżeczki).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g