ciasto ziemniaczane na mące pszennej
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
Kystybyy (lub kuzikmyak) to tradycyjne tatarskie/baszkirskie przaśne ciasta. Są formowane w bardzo prosty sposób: ciasto jest nadziewane tłuczonymi ziemniakami (wygodnie jest użyć resztek z obiadu) lub kaszą jaglaną. Następnie te placki są smażone na suchej patelni lub lekko nasmarowane olejem.
aby zrobić ciasto, wymieszaj ciepłe mleko, jajko, stopione masło, cukier i sól. Stopniowo dodając mąkę, zagnieść miękkie, giętkie ciasto.
włóż ciasto do plastikowej torby na 20-30 minut, aby wyłożyć.
następnie uformuj kystybai - rozwałkuj tortille i upiecz je z obu stron na suchej patelni. Następnie połóż nadzienie ziemniaczane na połowie tortilli, przykryj drugą połówką, posmaruj roztopionym masłem i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g