ciasto ziemniaczane na mące pszennej

bardzo niezwykłe i bardzo smaczne ciasta-kystybai są uzyskiwane. Ciekawy przepis-gotowe pieczone ciasta zaczynają się od mielonych ziemniaków.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 68 % 43 g
295 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

Kystybyy (lub kuzikmyak) to tradycyjne tatarskie/baszkirskie przaśne ciasta. Są formowane w bardzo prosty sposób: ciasto jest nadziewane tłuczonymi ziemniakami (wygodnie jest użyć resztek z obiadu) lub kaszą jaglaną. Następnie te placki są smażone na suchej patelni lub lekko nasmarowane olejem.
aby zrobić ciasto, wymieszaj ciepłe mleko, jajko, stopione masło, cukier i sól. Stopniowo dodając mąkę, zagnieść miękkie, giętkie ciasto.
włóż ciasto do plastikowej torby na 20-30 minut, aby wyłożyć.
następnie uformuj kystybai - rozwałkuj tortille i upiecz je z obu stron na suchej patelni. Następnie połóż nadzienie ziemniaczane na połowie tortilli, przykryj drugą połówką, posmaruj roztopionym masłem i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy