skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy koperty do lukrowania. Aby to zrobić, odetnij rogi, a jeśli koperta jest zbyt duża, zmniejsz ją. Odbywa się to w celu uwolnienia powietrza, a po nałożeniu glazury glazura przeszła głęboko w kopertę i łatwo ją związać. Lepiej nie używać dysz, ponieważ lukier białkowy szybko wysycha, a wysuszony lukier będzie trudny do usunięcia z dyszy.
Krok 2:
Teraz zajmijmy się przygotowanie glazury. Aby to zrobić, umyj jajka sodą w ciepłej wodzie, a następnie wysusz je.
Krok 3:
Dodaj białka do pojemnika, dodaj kwas cytrynowy. Miksujemy białka z kwasem za pomocą miksera dosłownie przez kilka sekund, tylko po to, aby kwas się rozproszył, a białko stało się bardziej jednorodne.
Krok 4:
Następnie dodaj cukier puder w kilku krokach do tego samego pojemnika (3-4). Kontynuujemy mieszanie wszystkich składników za pomocą miksera. Najlepiej używać wysokiej jakości proszku, aby nie był "piaskiem", ale bardzo drobnym mieleniem. Zawsze sam robię proszek w domu, mielę go tak drobno, jak to możliwe.
Krok 5:
Dodaj 1-2 krople esencji aromatycznej do glazury i zagniataj. Używam kremu waniliowego. Po ugniataniu w glazurze tworzą się pęcherzyki powietrza. Dlatego konieczne jest kilkukrotne postukanie pojemnika z lukrem, na przykład o stół lub kolano. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj lukier.
Krok 6:
Natychmiast pomaluj lukier w dowolnych kolorach, po przeniesieniu go do kilku pojemników i dodaniu określonego koloru do każdego pojemnika. Barwnik dodajemy za pomocą szpikulca, a mianowicie najpierw szpikulec macnam trochę do barwnika, a następnie ten szpikulec macnam do lukru białkowego. Jeśli to konieczne, aby kolor był bardziej intensywny, możesz dodać jeszcze kilka kropli barwnika i ponownie wymieszać.
Krok 7:
Teraz gotową glazurę przenosimy do torebek i mocno dokręcamy taśmą. Lukier gotowy! Teraz trochę eksperymentujemy i dekorujemy pierniki kolorowym lukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g