lukier do piernika w domu

spraw, aby Twoi bliscy byli przyjemni - podpisuj pierniki z miłością. Icing. Co to jest? W rzeczywistości wszystko jest bardzo proste. Z angielskiego tłumaczy się jako "lukier". Dzięki niej wyroby cukiernicze wyglądają o wiele bardziej apetycznie i mają wspaniałe obrazy. Udekoruj ciasta, ciasta i pierniki lukrem, zamieniając je w arcydzieła.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 82 g
314 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy koperty do lukrowania. Aby to zrobić, odetnij rogi, a jeśli koperta jest zbyt duża, zmniejsz ją. Odbywa się to w celu uwolnienia powietrza, a po nałożeniu glazury glazura przeszła głęboko w kopertę i łatwo ją związać. Lepiej nie używać dysz, ponieważ lukier białkowy szybko wysycha, a wysuszony lukier będzie trudny do usunięcia z dyszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz zajmijmy się przygotowanie glazury. Aby to zrobić, umyj jajka sodą w ciepłej wodzie, a następnie wysusz je.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj białka do pojemnika, dodaj kwas cytrynowy. Miksujemy białka z kwasem za pomocą miksera dosłownie przez kilka sekund, tylko po to, aby kwas się rozproszył, a białko stało się bardziej jednorodne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj cukier puder w kilku krokach do tego samego pojemnika (3-4). Kontynuujemy mieszanie wszystkich składników za pomocą miksera. Najlepiej używać wysokiej jakości proszku, aby nie był "piaskiem", ale bardzo drobnym mieleniem. Zawsze sam robię proszek w domu, mielę go tak drobno, jak to możliwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 1-2 krople esencji aromatycznej do glazury i zagniataj. Używam kremu waniliowego. Po ugniataniu w glazurze tworzą się pęcherzyki powietrza. Dlatego konieczne jest kilkukrotne postukanie pojemnika z lukrem, na przykład o stół lub kolano. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj lukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast pomaluj lukier w dowolnych kolorach, po przeniesieniu go do kilku pojemników i dodaniu określonego koloru do każdego pojemnika. Barwnik dodajemy za pomocą szpikulca, a mianowicie najpierw szpikulec macnam trochę do barwnika, a następnie ten szpikulec macnam do lukru białkowego. Jeśli to konieczne, aby kolor był bardziej intensywny, możesz dodać jeszcze kilka kropli barwnika i ponownie wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz gotową glazurę przenosimy do torebek i mocno dokręcamy taśmą. Lukier gotowy! Teraz trochę eksperymentujemy i dekorujemy pierniki kolorowym lukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy