lukier do Cinnabon i innych wypieków

Szybki i pyszny!) Traktuj siebie i swoich bliskich. Przygotowuje się szybko! Nadaje się do wielu pieczonych potraw. To bardzo ciekawy, prosty i pyszny przepis! Każda gospodyni domowa może go ugotować bez większych kłopotów i udręki.
scarletmoyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 10 g
tłuszcze 43 % 33 g
węglowodany 44 % 34 g
383 kcal
IG: 3 / 3 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 7 min

podczas pieczenia bułek przygotuj kremowy lukier.
w misce miksera ubij ser twarogowy ze zmiękczonym masłem i cukrem pudrem, dodaj wanilinę.
następnie dodaj koniak do kremu... ponownie ubij na niskich obrotach.
ciekawe fakty o chlebie nasi przodkowie powiedzieli, że chleb jest głową wszystkiego, uważając go za najważniejszy atrybut uczt. I mieli rację: nawet jeśli twój lunch będzie składał się tylko z chleba, masz gwarancję, że się najedziesz. W końcu ten produkt zawiera wszystkie skrobie, tłuszcze i białka potrzebne organizmowi. Stosunek do chleba zawsze był bardzo pełen szacunku. Wiele narodów nadal ma tradycję jedzenia całego chleba do miękiszu i znajdowania zastosowania nawet w obskurnych kawałkach, ponieważ wyrzucanie chleba jest grzechem. Wiele znaków ludowych jest związanych z chlebem. Uważa się, że nie można zostawić na stole kawałka chleba leżącego ze skórką w dół — odstraszysz szczęście. A starożytni Skandynawowie wierzyli, że jeśli facet i dziewczyna przypadkowo ugryzą jeden kawałek, z pewnością zawiążą węzeł małżeński. Chleb w takiej czy innej formie jest obecny w diecie wszystkich narodów świata. Tylko wygląda i nazywa się inaczej. U Rosjan jest to Bochenek, u kaukaskich chleb pita, u Żydów Matza, u Niemców Brecel. Możesz kontynuować tę listę przez bardzo długi czas. Pierwszy chleb nie był zrobiony ze zbóż, ale z żołędzi. A tam, gdzie nie rosły dęby, mąkę robiono z orzechów. Z chlebem wiąże się wiele niezwykłych rekordów z Księgi Guinnessa. Na przykład prawdziwy gigant wśród bułek pojawił się w 1996 roku w meksykańskim Acapulco. Lokalni piekarze upiekli cudowny produkt o długości ponad dziewięciu kilometrów. A bułka w pośpiechu została wykonana w zaledwie osiem minut. Ten czas wystarczył nie tylko na gotowanie: autorzy rekordu zaczęli od zebrania pszenicy rosnącej na polu i zmielenia ziarna na mąkę.
istnieje popularna opinia, że jedzenie chleba w dużych ilościach to pewny sposób na zrujnowanie sylwetki. Tymczasem zwolennicy tak zwanych "diet chlebowych" uważają, że można jeść wyłącznie chleb i tracić dodatkowe kilogramy. Gdzie jest prawda? Prawdopodobnie gdzieś w pobliżu…

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy