skład / składniki
metoda gotowania
podczas pieczenia bułek przygotuj kremowy lukier.
w misce miksera ubij ser twarogowy ze zmiękczonym masłem i cukrem pudrem, dodaj wanilinę.
następnie dodaj koniak do kremu... ponownie ubij na niskich obrotach.
ciekawe fakty o chlebie nasi przodkowie powiedzieli, że chleb jest głową wszystkiego, uważając go za najważniejszy atrybut uczt. I mieli rację: nawet jeśli twój lunch będzie składał się tylko z chleba, masz gwarancję, że się najedziesz. W końcu ten produkt zawiera wszystkie skrobie, tłuszcze i białka potrzebne organizmowi. Stosunek do chleba zawsze był bardzo pełen szacunku. Wiele narodów nadal ma tradycję jedzenia całego chleba do miękiszu i znajdowania zastosowania nawet w obskurnych kawałkach, ponieważ wyrzucanie chleba jest grzechem. Wiele znaków ludowych jest związanych z chlebem. Uważa się, że nie można zostawić na stole kawałka chleba leżącego ze skórką w dół — odstraszysz szczęście. A starożytni Skandynawowie wierzyli, że jeśli facet i dziewczyna przypadkowo ugryzą jeden kawałek, z pewnością zawiążą węzeł małżeński. Chleb w takiej czy innej formie jest obecny w diecie wszystkich narodów świata. Tylko wygląda i nazywa się inaczej. U Rosjan jest to Bochenek, u kaukaskich chleb pita, u Żydów Matza, u Niemców Brecel. Możesz kontynuować tę listę przez bardzo długi czas. Pierwszy chleb nie był zrobiony ze zbóż, ale z żołędzi. A tam, gdzie nie rosły dęby, mąkę robiono z orzechów. Z chlebem wiąże się wiele niezwykłych rekordów z Księgi Guinnessa. Na przykład prawdziwy gigant wśród bułek pojawił się w 1996 roku w meksykańskim Acapulco. Lokalni piekarze upiekli cudowny produkt o długości ponad dziewięciu kilometrów. A bułka w pośpiechu została wykonana w zaledwie osiem minut. Ten czas wystarczył nie tylko na gotowanie: autorzy rekordu zaczęli od zebrania pszenicy rosnącej na polu i zmielenia ziarna na mąkę.
istnieje popularna opinia, że jedzenie chleba w dużych ilościach to pewny sposób na zrujnowanie sylwetki. Tymczasem zwolennicy tak zwanych "diet chlebowych" uważają, że można jeść wyłącznie chleb i tracić dodatkowe kilogramy. Gdzie jest prawda? Prawdopodobnie gdzieś w pobliżu…
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g

