ogórki z pomidorami na zimę w różnych koperkach
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
prosty przepis, ale warzywa są po prostu doskonałe.
pokrywki i słoiki sterylizujemy.
bardzo dokładnie umyj wszystkie warzywa. Pokrój pieprz na dwie części, usuń nasiona i rdzeń.
suszone warzywa.
na dnie słoików kładziemy różne przyprawy , na nich-warstwy ogórków, pomidorów, papryki. Na górze-znowu przyprawy.
napełnij wszystko wrzącą wodą, przykryj pokrywką, przytrzymaj przez 15 minut.
wlej wodę do rondla, włóż cukier, zagotuj.
wlej sól do słoika, wlej wrzący roztwór. Wlej ocet pod pokrywkę, natychmiast zwiń, Odwróć na pokrywkę, zawiń i przytrzymaj przez 10-12 godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g