skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię z papryką na zimę? Przede wszystkim przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przepisu. Aby gotowe danie wyglądało jaśniej i bardziej apetycznie, jeśli to możliwe, weź paprykę w różnych kolorach. Używaj mięsistych i soczystych owoców.
Krok 2:
Obierz cebulę, odetnij ogony cukinii. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem.
Krok 3:
Cukinię pokroić w drobną kostkę. Młoda cukinia o cienkiej skórce jest idealna do sałatki. Jeśli masz bardziej dojrzałe owoce, odetnij skórkę i usuń nasiona.
Krok 4:
Pokrój cebule w cienkie półpierścienie lub nieco mniejsze.
Krok 5:
W dużym rondlu lub misce połącz cukinię, cebulę i sól(20 g). Pozostaw w ten sposób, aby warzywa wypuściły sok. Następnie spuść sok do osobnego pojemnika i lekko wyciśnij warzywa.
Krok 6:
Paprykę pokrój w paski lub kostki, jak chcesz.
Krok 7:
W dużym rondlu wlej ocet i olej roślinny, dodaj koncentrat pomidorowy i sól. Na początek wlej tylko połowę określonej ilości(około 10 gr.), a następnie w razie potrzeby dodaj resztę soli. Dodaj cukier.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej sok uwolniony z cukinii z cebulą.
Krok 9:
Dodaj paprykę do garnka i wyślij do pieca. Doprowadź wszystko do wrzenia i natychmiast wyjmij z pieca. W razie potrzeby posmakuj soli, dodaj pozostałą ilość.
Krok 10:
Pozostaw paprykę z marynatą do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Czasami tylko lekko schładzam, aby marynata i papryka były ciepłe.
Krok 11:
Włóż cukinię z cebulą do rondla z marynatą i pieprzem.
Krok 12:
Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 13:
Ułóż gotową sałatkę w sterylnych słoikach, równomiernie wlej pozostałą marynatę.
Krok 14:
Przykryj dno szerokiej patelni cienkim ręcznikiem, połóż na słoiku z sałatką, przykryj sterylnymi pokrywkami, wlej ciepłą wodę tak, aby znajdowała się 2-3 cm poniżej szyjek słoików. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do umiarkowanego i sterylizuj obrabiany przedmiot przez około 15-20 minut. Zamknij słoiki szczelnie pokrywkami, Odwróć górę do dołu i pozostaw pod ciepłym kocem, aż ostygnie.
Krok 15:
Gotowe! Usuń obrabiany przedmiot do długotrwałego przechowywania w chłodnym miejscu.
cudownie pyszna sałatka będzie doskonałym dodatkiem do dań głównych. Dobrze komponuje się z gotowanymi, smażonymi, pieczonymi ziemniakami lub ryżem, a także podkreśla i uzupełnia smak mięsa.
z podanej liczby produktów wyszły mi 4 słoiki po 700 ml.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g