cukinia z papryką na zimę

pyszna, piękna i jasna sałatka, która zachwyci Cię zimą! Cukinia z papryką na zimę jest dość uniwersalnym preparatem. Może być podawany jako przekąska nawet na świątecznym stole-jest tak jasny, piękny i przyjemny dla oka.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
71 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię z papryką na zimę? Przede wszystkim przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przepisu. Aby gotowe danie wyglądało jaśniej i bardziej apetycznie, jeśli to możliwe, weź paprykę w różnych kolorach. Używaj mięsistych i soczystych owoców.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, odetnij ogony cukinii. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinię pokroić w drobną kostkę. Młoda cukinia o cienkiej skórce jest idealna do sałatki. Jeśli masz bardziej dojrzałe owoce, odetnij skórkę i usuń nasiona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebule w cienkie półpierścienie lub nieco mniejsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W dużym rondlu lub misce połącz cukinię, cebulę i sól(20 g). Pozostaw w ten sposób, aby warzywa wypuściły sok. Następnie spuść sok do osobnego pojemnika i lekko wyciśnij warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę pokrój w paski lub kostki, jak chcesz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W dużym rondlu wlej ocet i olej roślinny, dodaj koncentrat pomidorowy i sól. Na początek wlej tylko połowę określonej ilości(około 10 gr.), a następnie w razie potrzeby dodaj resztę soli. Dodaj cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej sok uwolniony z cukinii z cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj paprykę do garnka i wyślij do pieca. Doprowadź wszystko do wrzenia i natychmiast wyjmij z pieca. W razie potrzeby posmakuj soli, dodaj pozostałą ilość.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw paprykę z marynatą do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Czasami tylko lekko schładzam, aby marynata i papryka były ciepłe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż cukinię z cebulą do rondla z marynatą i pieprzem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wszystko wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż gotową sałatkę w sterylnych słoikach, równomiernie wlej pozostałą marynatę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj dno szerokiej patelni cienkim ręcznikiem, połóż na słoiku z sałatką, przykryj sterylnymi pokrywkami, wlej ciepłą wodę tak, aby znajdowała się 2-3 cm poniżej szyjek słoików. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do umiarkowanego i sterylizuj obrabiany przedmiot przez około 15-20 minut. Zamknij słoiki szczelnie pokrywkami, Odwróć górę do dołu i pozostaw pod ciepłym kocem, aż ostygnie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe! Usuń obrabiany przedmiot do długotrwałego przechowywania w chłodnym miejscu.

cudownie pyszna sałatka będzie doskonałym dodatkiem do dań głównych. Dobrze komponuje się z gotowanymi, smażonymi, pieczonymi ziemniakami lub ryżem, a także podkreśla i uzupełnia smak mięsa. 


z podanej liczby produktów wyszły mi 4 słoiki po 700 ml. 

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy