pory na zimę

Dowiedz się jak zachować witaminy z cebuli przez długi czas. Prawie każda gospodyni domowa chce przygotować pory na zimę. W końcu można go nazwać jedną z najcenniejszych roślin warzywnych. Pory zawierają dużą ilość witamin i doskonale zachowują swoje właściwości przez długi czas. Podczas przechowywania w porach gromadzi się kwas askorbinowy. Oznacza to, że przy ciągłym stosowaniu porów w żywności zwiększa się odporność na przeziębienia.
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 8 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

wiele gospodyń domowych zastanawia się: jak przechowywać pory, aby pozostały w nich maksymalne witaminy? W końcu chcę jeść świeżą cebulę przez całą zimę. Istnieje wiele różnych metod przechowywania porów. To zamrażanie, Przechowywanie w piasku w piwnicy, marynowanie. Każda metoda ma swoje zalety i wady. W piasku cebula może być przechowywana przez około 5-6 miesięcy bez utraty swoich właściwości. Ale nie każdy ma piwnicę, a także często podczas przechowywania cebula zaczyna boleć i psuje się, jeśli nie zdezynfekujesz piasku. Ogólnie rzecz biorąc, musisz majstrować przy tej metodzie. Marynowanie nie jest złą opcją, ale już nie to. Marynowana cebula nie zachowa całego zestawu witamin w 100%. Wniosek: cebula najlepiej zachowa się w zamrażarce.

przede wszystkim warzywo musi być odpowiednio przygotowane do przechowywania, co oznacza, że zbiory należy usunąć na czas. Chociaż pory są uważane za odporne na zimno, nadal lepiej jest zbierać plony przed nadejściem pierwszych przymrozków.

zebrane pory należy wysuszyć i przyciąć korzenie. Podczas cięcia korzeni należy zachować szczególną ostrożność, aby nie uszkodzić DNA. Oczywiście nie należy przycinać zielonych liści.

mocne żarówki nadają się do dalszego przechowywania. Powinny być równe, bez widocznych śladów zepsucia. Starannie umyj wybrane pory, aby zmyć pozostałą ziemię i kurz. Następnie wysuszyć.

a teraz posiekaj pory. Przecinamy go wzdłuż na pół. Większe pory można również pokroić na ćwiartki. Następnie pokrój pokrojone paski cebuli na małe kawałki. W rzeczywistości jest to bardzo wygodne: jest już w pełni gotowe do użycia do smażenia lub zup.

wypełnij wybrane pojemniki cebulą. W jednym pojemniku można przechowywać cebulę tylko jednej odmiany. Mogą to być puszki, pojemniki, worki próżniowe. Wybierz więc pojemnik według własnego uznania.

cóż, z takim zestawem witamin Żadna zima nie jest straszna!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pory - 33   kcal/100g

Podobne przepisy