skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić Imam bayalda po ormiańsku na zimę?
1. Umyj bakłażany pod bieżącą wodą. Odetnij końce po obu stronach. Pokrój bakłażana wzdłuż na talerze. Jeśli warzywa są długie, możesz przeciąć te talerze na pół. Wygodniej jest umieścić je w słoiku. A jeśli bakłażan jest mały, pozostaw talerze w całości.
2. Umieść bakłażana w misce, obficie Posol, zalej wodą. Pozostaw na 40 minut. W tym czasie bakłażan da nadmiar wilgoci i nieodłączną gorycz. Po określonym czasie wyjmij bakłażana. Osusz każdy kawałek ręcznikami papierowymi.
3. Wlej olej roślinny na patelnię. Podgrzej na średnim ogniu. Następnie smaż bakłażany partiami. Każdy kawałek po obu stronach. Bakłażany powinny być odpowiednio zrumienione.
4. Obierz cebulę. W razie potrzeby pokrój w kostkę lub paski. Smażyć na oleju roślinnym. Umyj pomidory, włóż do miski. Wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na skórce każdego pomidora, zalej pomidory wrzącą wodą. Pozostaw na 2 minuty. Następnie przenieś do pojemnika z zimną wodą.
5. Po manipulacji usuń skórkę z pomidorów. Zmiel miąższ za pomocą blendera. Wyślij miąższ pomidorowy na patelnię do cebuli. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Umieść czosnek na patelni po pomidorach.
6. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj. Chili pokroić w drobną kostkę. Umieść warzywa i chili na patelni. Dusić przez pięć minut. Następnie wyłącz ogień.
7. Włóż bakłażana do wstępnie wysterylizowanych słoików. Polej sosem z patelni. Zamknij pokrywkami. Jednego słoika nie można zwinąć, Ale zostawić na próbę. Jak bez tego?!
8. Odwróć półfabrykaty do góry nogami, zaizoluj kocem. Pozostaw do ostygnięcia na jeden dzień. A następnie przenieś do stałego miejsca przechowywania.
miłej degustacji!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g