różne warzywa na zimę

proste i niedrogie! Piękny kęs na przyszłość! Przygotowane w ten sposób różne warzywa kosztują całą zimę i wiosnę. Przepis nadaje się do wszystkich warzyw. Taka konserwacja ozdobi każdy stół i uzupełni menu, zwłaszcza zimowe. Marynowane warzywa dobrze komponują się z daniami mięsnymi i same w sobie są świetną przekąską.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
28 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zamknąć różne warzywa na zimę? Przygotuj warzywa z wyprzedzeniem. Możesz stworzyć własny wybór warzyw, niekoniecznie dokładnie ten, który jest wskazany w kompozycji. Najważniejsze jest to, że wszystko mieści się w 3-litrowym słoiku. Mam dla niej ilość produktów. Warzywa dokładnie oczyść i umyj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj słoiki. Gotuj pokrywki do zatykania słoików przez 5 minut w garnku z wodą na kuchence. Pokrój kapustę, ogórki, marchewkę na pożądane kawałki: na pół, kostki, kółka itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W czystych słoikach ułóż przygotowane warzywa. Powtarzam, możesz wziąć absolutnie dowolne warzywa, które lubisz bardziej. Staram się układać produkty artystycznie)) łącząc farby. Aby obrabiany przedmiot wyglądał pięknie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Solanka może mieć piękny różowy kolor. Aby to zrobić, pokrój obrane czerwone buraki w bardzo cienkie plasterki lub plasterki i dodaj do warzyw. Umieść czajnik z wodą na kuchence.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do każdego słoika z warzywami włóż kilka ząbków czosnku, Lavrushka, groszek z czarnego pieprzu. Dodaj 3 łyżki. sól i 1 łyżka. esencja octu (70%). Zalej wrzącą wodą z czajnika do góry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamknij słoik pokrywką, lekko dociśnij i umieść w pojemniku odpowiednim do pasteryzacji. Gotuj przez 20-25 minut. Litrowe słoiki z małymi pomidorami wystarczy gotować przez 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zakręć pokrywki kluczem i odwróć słoiki do góry nogami pod kocem, aż całkowicie ostygną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Różne warzywa można również napełnić sokiem pomidorowym. W takim przypadku nie dodaje się octu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Okazuje się bardzo smaczną i różnorodną przekąską na zimę w jednym słoiku! Taka konserwacja jest świetna przez całą zimę. Smacznego!

różne warzywa to bardzo wygodna konserwacja. W jednym cylindrze możesz przygotować różne warzywa, które zimą doskonale uzupełnią nawet świąteczny stół.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy