skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zamknąć różne warzywa na zimę? Przygotuj warzywa z wyprzedzeniem. Możesz stworzyć własny wybór warzyw, niekoniecznie dokładnie ten, który jest wskazany w kompozycji. Najważniejsze jest to, że wszystko mieści się w 3-litrowym słoiku. Mam dla niej ilość produktów. Warzywa dokładnie oczyść i umyj.
Krok 2:
Dokładnie umyj słoiki. Gotuj pokrywki do zatykania słoików przez 5 minut w garnku z wodą na kuchence. Pokrój kapustę, ogórki, marchewkę na pożądane kawałki: na pół, kostki, kółka itp.
Krok 3:
W czystych słoikach ułóż przygotowane warzywa. Powtarzam, możesz wziąć absolutnie dowolne warzywa, które lubisz bardziej. Staram się układać produkty artystycznie)) łącząc farby. Aby obrabiany przedmiot wyglądał pięknie.
Krok 4:
Solanka może mieć piękny różowy kolor. Aby to zrobić, pokrój obrane czerwone buraki w bardzo cienkie plasterki lub plasterki i dodaj do warzyw. Umieść czajnik z wodą na kuchence.
Krok 5:
Do każdego słoika z warzywami włóż kilka ząbków czosnku, Lavrushka, groszek z czarnego pieprzu. Dodaj 3 łyżki. sól i 1 łyżka. esencja octu (70%). Zalej wrzącą wodą z czajnika do góry.
Krok 6:
Zamknij słoik pokrywką, lekko dociśnij i umieść w pojemniku odpowiednim do pasteryzacji. Gotuj przez 20-25 minut. Litrowe słoiki z małymi pomidorami wystarczy gotować przez 15 minut.
Krok 7:
Zakręć pokrywki kluczem i odwróć słoiki do góry nogami pod kocem, aż całkowicie ostygną.
Krok 8:
Różne warzywa można również napełnić sokiem pomidorowym. W takim przypadku nie dodaje się octu.
Krok 9:
Okazuje się bardzo smaczną i różnorodną przekąską na zimę w jednym słoiku! Taka konserwacja jest świetna przez całą zimę. Smacznego!
różne warzywa to bardzo wygodna konserwacja. W jednym cylindrze możesz przygotować różne warzywa, które zimą doskonale uzupełnią nawet świąteczny stół.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g