sok z czarnej porzeczki na zimę

nie zapomnij przygotować napoju witaminowego na zimę. Sok z porzeczek na zimę można przygotować bez sokowirówki, wszystko jest bardzo proste i łatwe. Cukier w razie potrzeby można dostosować do smaku lub całkowicie go wykluczyć.
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 20 g
76 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

1. Sortujemy porzeczki, myjemy, wkładamy do rondla.

2. Za pomocą tłuczka zmiażdż jagody do stanu papkowatego.

3. Dodaj wodę do masy jagodowej, Wyślij do ognia, zagotuj, gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

4. Wykładamy durszlak gazą złożoną w trzech warstwach i filtrujemy sok, dobrze wyciskamy fusy.

5. Wlej cukier do powstałego soku, wróć patelnię do pieca i gotuj przez 3-4 minuty.

6. Wlej sok do wstępnie wysterylizowanych słoików i hermetycznie przykręć blaszanymi pokrywkami.

7. Odwróć puszki do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na 6-8 godzin, a następnie przenieś do piwnicy.

z napojem witaminowym najcięższa zima na nic!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy