sok z czarnej porzeczki na zimę
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
1. Sortujemy porzeczki, myjemy, wkładamy do rondla.
2. Za pomocą tłuczka zmiażdż jagody do stanu papkowatego.
3. Dodaj wodę do masy jagodowej, Wyślij do ognia, zagotuj, gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
4. Wykładamy durszlak gazą złożoną w trzech warstwach i filtrujemy sok, dobrze wyciskamy fusy.
5. Wlej cukier do powstałego soku, wróć patelnię do pieca i gotuj przez 3-4 minuty.
6. Wlej sok do wstępnie wysterylizowanych słoików i hermetycznie przykręć blaszanymi pokrywkami.
7. Odwróć puszki do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na 6-8 godzin, a następnie przenieś do piwnicy.
z napojem witaminowym najcięższa zima na nic!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g