Maliny we własnym soku na zimę
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
przed gotowaniem malin we własnym soku jagody należy dokładnie posortować - usunąć małe śmieci i owady. Nie musisz myć malin.
przygotuj małe słoiki. Układamy w nich jagody i cukier w dość ciasnych warstwach: kilka łyżek cukru, warstwę malin. I tak po brzegi. Pokrywamy słoiki pokrywkami i pozostawiamy do zaparzenia na około 6 godzin.
gdy minie czas, sterylizujemy słoiki (po gotowaniu przez 15 minut), a następnie zamykamy je sterylnymi pokrywkami, odwracamy, owijamy w koc i pozostawiamy do ostygnięcia.
Maliny we własnym soku są gotowe na zimę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g