Maliny we własnym soku na zimę

przysmak witaminowy ze słodkich letnich jagód. Zaopatrz się i ciesz się zimą! Nie ma nic smaczniejszego niż maliny we własnym soku:) a jakie to przy tym zdrowe! Ten przepis kusi mnie odrobiną cukru-jedz i smakuj jagody. Szkoda tylko, że bardzo szybko się kończy :))
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 31 g
113 kcal
IG: 35 / 0 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

przed gotowaniem malin we własnym soku jagody należy dokładnie posortować - usunąć małe śmieci i owady. Nie musisz myć malin.

przygotuj małe słoiki. Układamy w nich jagody i cukier w dość ciasnych warstwach: kilka łyżek cukru, warstwę malin. I tak po brzegi. Pokrywamy słoiki pokrywkami i pozostawiamy do zaparzenia na około 6 godzin.

gdy minie czas, sterylizujemy słoiki (po gotowaniu przez 15 minut), a następnie zamykamy je sterylnymi pokrywkami, odwracamy, owijamy w koc i pozostawiamy do ostygnięcia.

Maliny we własnym soku są gotowe na zimę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: