skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziemy potrzebować: masło, miód, cukier, jajko, mąka. I przyprawy do pierników. Czasami są sprzedawane w mieszance. Lub możesz wziąć osobno. Cynamon, kardamon, imbir w proszku. I wymieszaj wszystko razem.
Krok 2:
Weź rondel z grubym dnem. Takie naczynia dobrze utrzymują temperaturę i nic się w nich nie pali. Włóż miód i cukier. Podpalamy. Zwykle robię podwójną porcję, a następnie przechowuję ciasto w lodówce i używam w razie potrzeby.
Krok 3:
Rozpuść miód i cukier. W tym procesie wkładamy sól, cynamon. Mieszać. Trzymaj, aż cukier się rozpuści, nie gotuj. Stanie się to szybko.
Krok 4:
Gdy cukier się rozpuści, natychmiast dodaj sodę. Dobrze wymieszaj. Masa wzrośnie, miej to na uwadze.
Krok 5:
I dodaj masło w kawałkach. Jednocześnie stale mieszaj masę trzepaczką.
Krok 6:
Trzymamy jeszcze przez około 2 minuty w ogniu. Możesz zmniejszyć ogień. Zmniejszyłam z 9 do 7. Patrzysz na swój piec, ogień powinien być średni.
Krok 7:
Zdejmij z ognia. Ciasto miodowe wlewam do miski miksera stojącego o wysokich ściankach. Dzięki temu szybciej się ochładza. I musimy go schłodzić do temperatury pokojowej. Potrzebne są wysokie ściany, aby nie pokryć powierzchni roboczej mąką.
Krok 8:
Gdy ciasto ostygnie, włączamy mikser i dodajemy jajko do ciasta, mieszając je mikserem. Ubijaj ze średnią prędkością. Mam załącznik litera K.
Krok 9:
Dalej ubijamy i dodajemy mąkę w częściach. Mamy wcześniej przesianą mąkę. Upewnij się, że mąka się nie rozrzuca.
Krok 10:
Dodaj około 400gr mąki, daj lub weź. Następnie rozłóż ciasto, gdy będzie już trudne do wymieszania. A z resztą mąki już zagniatamy ciasto rękami. Konieczne jest, aby nie przyklejał się do rąk. Ale nie musisz już dodawać mąki. W ten sposób ubijamy ciasto mąką.
Krok 11:
Teraz musimy owinąć ciasto folią i włożyć do lodówki na noc. Możesz pokroić ciasto na kawałki. I każdy zawinąć. Tak wygodne, gdy robisz dużo ciasta. Takie ciasto jest przechowywane przez długi czas w lodówce, do 3 miesięcy. Gotowe pierniki z tego ciasta są przechowywane w hermetycznym pojemniku do 1 miesiąca. Możesz po prostu upiec pierniki na herbatę. Ale możesz wypełnić je glazurą, ozdobić, zrobić z nich dekoracje itp.
Krok 12:
Malowane pierniki nie są dla mnie sposobem na zarabianie pieniędzy, to hobby, to praca dla duszy.
Krok 13:
Pierniki można również pomalować jak płótno. Tak na przykład.
Krok 14:
Lub możesz zrobić pierniki dla dzieci. Pierniki dokręcają. Dlatego polecam, szczególnie dla tych, którzy spędzają dużo czasu w domu. Dla matek na urlopie macierzyńskim. Możesz to zrobić również z dziećmi. Życzę wielu sukcesów!
Krok 15:
I kolejna odmiana piernika. Myślę, że przekonałem cię, że to bardzo proste i ekscytujące!
ostatnio pierniki stały się bardzo popularne. Możesz zobaczyć ciasto z piernikiem, zestawy z piernikiem. To naprawdę piękny i pyszny prezent. Proponuję również zająć się tym interesującym biznesem. To nie jest trudne. I bardzo ekscytujące!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g