ciasto z piernika miodowego do malowania

pierniki z tego ciasta są najlepsze! Jeden z najbardziej udanych przepisów na ciasto miodowe na pierniki pod malowaniem. Przygotowywany z prostych produktów, przechowywany w lodówce do trzech miesięcy, szybko pieczony, bardzo smaczny. Ciasto nie kruszy się, nie pęka, a ciasto okazuje się kruche.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 6-12 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 30 % 23 g
węglowodany 67 % 51 g
445 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziemy potrzebować: masło, miód, cukier, jajko, mąka. I przyprawy do pierników. Czasami są sprzedawane w mieszance. Lub możesz wziąć osobno. Cynamon, kardamon, imbir w proszku. I wymieszaj wszystko razem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź rondel z grubym dnem. Takie naczynia dobrze utrzymują temperaturę i nic się w nich nie pali. Włóż miód i cukier. Podpalamy. Zwykle robię podwójną porcję, a następnie przechowuję ciasto w lodówce i używam w razie potrzeby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść miód i cukier. W tym procesie wkładamy sól, cynamon. Mieszać. Trzymaj, aż cukier się rozpuści, nie gotuj. Stanie się to szybko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy cukier się rozpuści, natychmiast dodaj sodę. Dobrze wymieszaj. Masa wzrośnie, miej to na uwadze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I dodaj masło w kawałkach. Jednocześnie stale mieszaj masę trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzymamy jeszcze przez około 2 minuty w ogniu. Możesz zmniejszyć ogień. Zmniejszyłam z 9 do 7. Patrzysz na swój piec, ogień powinien być średni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij z ognia. Ciasto miodowe wlewam do miski miksera stojącego o wysokich ściankach. Dzięki temu szybciej się ochładza. I musimy go schłodzić do temperatury pokojowej. Potrzebne są wysokie ściany, aby nie pokryć powierzchni roboczej mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto ostygnie, włączamy mikser i dodajemy jajko do ciasta, mieszając je mikserem. Ubijaj ze średnią prędkością. Mam załącznik litera K.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dalej ubijamy i dodajemy mąkę w częściach. Mamy wcześniej przesianą mąkę. Upewnij się, że mąka się nie rozrzuca.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj około 400gr mąki, daj lub weź. Następnie rozłóż ciasto, gdy będzie już trudne do wymieszania. A z resztą mąki już zagniatamy ciasto rękami. Konieczne jest, aby nie przyklejał się do rąk. Ale nie musisz już dodawać mąki. W ten sposób ubijamy ciasto mąką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz musimy owinąć ciasto folią i włożyć do lodówki na noc. Możesz pokroić ciasto na kawałki. I każdy zawinąć. Tak wygodne, gdy robisz dużo ciasta. Takie ciasto jest przechowywane przez długi czas w lodówce, do 3 miesięcy. Gotowe pierniki z tego ciasta są przechowywane w hermetycznym pojemniku do 1 miesiąca. Możesz po prostu upiec pierniki na herbatę. Ale możesz wypełnić je glazurą, ozdobić, zrobić z nich dekoracje itp.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Malowane pierniki nie są dla mnie sposobem na zarabianie pieniędzy, to hobby, to praca dla duszy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pierniki można również pomalować jak płótno. Tak na przykład.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Lub możesz zrobić pierniki dla dzieci. Pierniki dokręcają. Dlatego polecam, szczególnie dla tych, którzy spędzają dużo czasu w domu. Dla matek na urlopie macierzyńskim. Możesz to zrobić również z dziećmi. Życzę wielu sukcesów!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I kolejna odmiana piernika. Myślę, że przekonałem cię, że to bardzo proste i ekscytujące!

ostatnio pierniki stały się bardzo popularne. Możesz zobaczyć ciasto z piernikiem, zestawy z piernikiem. To naprawdę piękny i pyszny prezent. Proponuję również zająć się tym interesującym biznesem. To nie jest trudne. I bardzo ekscytujące!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy