kulki żelatynowe

oryginalna dekoracja na świąteczne wypieki! Super pomysł! Żelatynowe kulki zamienią zwykłe ciasto w świąteczne i nadadzą wydarzeniu większej powagi. Idealna dekoracja nie tylko do wypieków dla dzieci, ale także na nowy rok lub Boże Narodzenie, ponieważ kulki można wykorzystać do symulacji ozdób choinkowych.
DianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 100 % 29 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
117 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 13 h

takie kulki wyglądają bardzo efektownie i nietypowo na wypiekach, co jest szczególnie imponujące dla dzieci. Jednocześnie robienie takich kulek nie jest trudne i interesujące, więc jeśli przygotowywana jest dekoracja na ciasto noworoczne, możesz bezpiecznie zaprosić małe gospodarstwa domowe do pomocy w tym. Będą dumni i zachwyceni!

zalety takich kulek obejmują również to, że można je przygotować z wyprzedzeniem, a na święta po prostu wyjąć z lodówki i udekorować ciasto lub inne wypieki.

oto, co zrobimy... Najpierw potrzebujemy małych balonów. Te są idealne. które są używane do bomb wodnych. Nadmuchujemy kulki.

wlej żelatynę do odpowiedniego pojemnika, napełnij go gorącą wodą. Mieszaj mieszaninę, aż żelatyna się rozpuści. Możesz lekko podgrzać mieszaninę, jeśli żelatyna nie rozpuszcza się dobrze.

następnie podziel żelatynę na dwie części i pomaluj każdą na żądany kolor. Kulki mogą mieć absolutnie dowolny kolor! Mogą być wykonane z Masy Perłowej, błyszczącej, matowej, a nawet wielokolorowej. Na wierzchu można je posypać różnymi pięknymi pudrami cukierniczymi. Lub cukier puder, który może naśladować śnieg. Kulki okazują się naprawdę piękną i oryginalną ozdobą, choć niejadalną :) o czym należy ostrzec dzieci.

jeśli potrzebujesz więcej kwiatów, możesz zwiększyć liczbę składników, zachowując proporcje.

następnie najciekawszy etap. Bierzemy każdą kulkę i zanurzamy ją ze wszystkich stron w zabarwionej żelatynie (nie powinna być zbyt gorąca). Przyklejamy kulki do widelca (nie przebijamy, ale po prostu przyklejamy do żelatyny) i pozostawiamy do wyschnięcia na 3-4 minuty. Następnie powtarzamy to samo jeszcze 2 razy z każdą kulką (aż do uzyskania koloru o pożądanej intensywności).

gotowe kulki pozostawiamy do wyschnięcia na 10-12 godzin, temperatura pokojowa. Po przebiciu ich i usunięciu nadmuchiwanych piłek.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy