bakłażan z ostrą papryką na zimę

jeden z godnych sposobów gotowania bakłażan na zimę. Wiele gospodyń domowych uwielbia gotować bakłażany z ostrą papryką na zimę. To pikantna przekąska, którą uwielbiają smakosze. Przygotowanie przekąski nie jest trudne, nie zajmuje dużo czasu. Proces solenia bakłażana pomaga wyciągnąć z nich nadmiar wilgoci i nieodłączną goryczkę tych owoców. Również po tym bakłażan zajmie mniej oleju podczas smażenia.
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 63 % 17 g
węglowodany 30 % 8 g
180 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 3 h

1. Najpierw umyj bakłażana pod bieżącą wodą. Suszymy. Odetnij końce po obu stronach. Pokrój warzywa w równe koła. Grubość kółek wynosi około 1 centymetra. Nie musisz ciąć zbyt cienko.

2. Włóż bakłażana do głębokiej miski. Obficie solimy, mieszamy. Warzywa zostawiamy na pół godziny. W tym czasie bakłażan wypuści sok, a wraz z nim zniknie nieodłączna gorycz i nadmiar wilgoci.

3. Moja ostra papryka. Pokroić w drobną kostkę. Jeśli nie chcesz, aby danie było zbyt palące, musisz usunąć nasiona z pieprzu. Obierz czosnek. Pocieramy goździki na drobnej tarce. Można je również przepuścić przez prasę.

4. Bakłażany suszymy ręcznikami papierowymi. Robimy to z każdym okręgiem, ostrożnie usuwając sól i wilgoć. Jeśli nie usuniesz wilgoci, gorący olej będzie strzelał podczas smażenia.

5. Na oleju roślinnym smażyć bakłażany na złoty kolor po obu stronach. Ogień musi być maksymalny. A patelnię należy wybrać żeliwną, z grubym dnem. Smażyć koła bakłażana partiami, aby nie były ciasne.

6. Łączymy kleik czosnkowy z octem. Dodaj cukier do smaku do tej mieszanki. Wkładamy bakłażany do wstępnie wysterylizowanych słoików w jednej warstwie. Wlać nadzienie czosnkowe, posypać posiekaną ostrą papryką. Ponownie ułóż bakłażana. W ten sposób napełniamy słoiki.

7. Wlej kilka łyżek oleju roślinnego na powierzchnię. Zwiń hermetycznie. Odwróć puste miejsca do góry nogami i zawiń je w koc.

tutaj uzasadnione może być pytanie: po co izolować półfabrykaty? Więc bakłażany są lepiej nasycone smakiem sosu. Pod kołdrą powoli ostygną i faktycznie będą się gotować.

8. Po dniu przenosimy słoiki do przechowywania w piwnicy lub piwnicy. W końcu najlepszym miejscem do przechowywania będzie ciemny, chłodny pokój.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy