skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw umyj bakłażana pod bieżącą wodą. Suszymy. Odetnij końce po obu stronach. Pokrój warzywa w równe koła. Grubość kółek wynosi około 1 centymetra. Nie musisz ciąć zbyt cienko.
2. Włóż bakłażana do głębokiej miski. Obficie solimy, mieszamy. Warzywa zostawiamy na pół godziny. W tym czasie bakłażan wypuści sok, a wraz z nim zniknie nieodłączna gorycz i nadmiar wilgoci.
3. Moja ostra papryka. Pokroić w drobną kostkę. Jeśli nie chcesz, aby danie było zbyt palące, musisz usunąć nasiona z pieprzu. Obierz czosnek. Pocieramy goździki na drobnej tarce. Można je również przepuścić przez prasę.
4. Bakłażany suszymy ręcznikami papierowymi. Robimy to z każdym okręgiem, ostrożnie usuwając sól i wilgoć. Jeśli nie usuniesz wilgoci, gorący olej będzie strzelał podczas smażenia.
5. Na oleju roślinnym smażyć bakłażany na złoty kolor po obu stronach. Ogień musi być maksymalny. A patelnię należy wybrać żeliwną, z grubym dnem. Smażyć koła bakłażana partiami, aby nie były ciasne.
6. Łączymy kleik czosnkowy z octem. Dodaj cukier do smaku do tej mieszanki. Wkładamy bakłażany do wstępnie wysterylizowanych słoików w jednej warstwie. Wlać nadzienie czosnkowe, posypać posiekaną ostrą papryką. Ponownie ułóż bakłażana. W ten sposób napełniamy słoiki.
7. Wlej kilka łyżek oleju roślinnego na powierzchnię. Zwiń hermetycznie. Odwróć puste miejsca do góry nogami i zawiń je w koc.
tutaj uzasadnione może być pytanie: po co izolować półfabrykaty? Więc bakłażany są lepiej nasycone smakiem sosu. Pod kołdrą powoli ostygną i faktycznie będą się gotować.
8. Po dniu przenosimy słoiki do przechowywania w piwnicy lub piwnicy. W końcu najlepszym miejscem do przechowywania będzie ciemny, chłodny pokój.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g