Sałatka Charlotte na zimę

najsmaczniejsza sałatka z papryki! Sałatka Charlotte przygotowana na zimę pomoże więcej niż raz! Ugotowałem ziemniaki, otworzyłem słoik sałatki - i obiad jest gotowy! Aby przygotować Charlotte, potrzebujesz wybranego pieprzu. Powinien być duży, mięsisty, słodki. Wskazane jest wybranie czerwonej, żółtej, pomarańczowej papryki. Jasny blank zachwyci oko!
sofijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 63 % 10 g
84 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 30 min

sałatka zaproponowana w tym przepisie jest bardzo smaczna. Jest doskonale przechowywany nawet w mieszkaniu w mieście. Gotuję od kilku lat, więc wszystko zostało wypróbowane więcej niż raz. Ilość cukru należy dostosować do smaku. W dużej mierze zależy to od pomidor. Jeśli pomidory są dojrzałe, słodkie, to oczywiście potrzebujesz mniejszej ilości granulowanego cukru. Ta sałatka powinna mieć lekko słodki smak.

1. Przygotuj bułgarską paprykę. Wybieramy tylko dojrzałe, wysokiej jakości owoce. Usuwamy łodygi, wycinamy rdzeń z nasionami, a także przegrody

2. Przygotowaną paprykę myjemy pod bieżącą wodą. Pokrój warzywa w paski, ale niezbyt cienkie.

3. Moje pomidory. Wytnij miejsce mocowania łodygi. Włóż pomidory do miski, zalej wrzącą wodą. Pozostaw na trzy minuty. Następnie przenieś do innej wcześniej przygotowanej miski. Napełnij zimną wodą.

4. A teraz usuń skórkę z pomidora. Po przeprowadzonych manipulacjach można go łatwo usunąć. Zmiel pomidory na puree za pomocą blendera. Obierz cebulę z łuski. Następnie zmiel go blenderem.

5. Paprykę smażymy na oleju roślinnym do miękkości. Aby to zrobić, wybierz patelnię z grubym dnem.

6. Następnie rozłóż pastę pomidorową i kleik cebulowy na papryce. Wlej również sól i cukier, dopraw do smaku czarnym pieprzem. Dusić przez 25-30 minut od momentu wrzenia.

7. Na samym końcu dodaj ocet. Gorącą sałatkę układamy w czystych, wstępnie wysterylizowanych słoikach. Walcować. Usuwamy puste miejsca pod futrem, odwracając je do góry nogami. Zostawiamy na jeden dzień. W tym czasie powoli ostygną do temperatury pokojowej.

smacznych półfabrykatów i przyjemnej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy