krem czekoladowy

przepis na doskonały krem do Twoich kulinarnych arcydzieł! Krem czekoladowy jest idealny zarówno do przykrycia ciasta, jak i do dekoracji babeczek lub ciast. Bardzo prosty przepis i przygotowanie takiego kremu nie zajmuje dużo czasu. Okazuje się pyszny, wygląda świetnie!
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 19 % 18 g
węglowodany 80 % 77 g
452 kcal
IG: 1 / 0 / 99

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

na początek rozpuść czekoladę. Zrobimy to w łaźni wodnej. Rozpuszczoną czekoladę należy lekko schłodzić, a następnie przejść bezpośrednio do przygotowania kremu.

więc włóż masło do pojemnika i dodaj do niego połowę cukru pudru. Ubijaj mieszaninę ze średnią prędkością przez trzy minuty.

dodaj sól, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę, mieszaj łyżką, aż masa będzie mniej więcej jednorodna.

teraz wlej pozostały cukier puder w częściach (pięćdziesiąt gramów), po każdym dodaniu wbij masę ze średnią prędkością. Możesz nie potrzebować całego cukru pudru. To zależy od tego, do czego potrzebujesz kremu. Na przykład do przykrycia ciasta potrzebny jest mniej gęsty krem, a do dekoracji bardziej gęsty. Tak więc, krok po kroku, wybierz konsystencję, której potrzebujesz.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy