Ayran Turecki

przygotuj pyszny i zdrowy sfermentowany napój mleczny! Ayran to napój kuchni tureckiej, który jest kochany przez wielu. I nie bez powodu, ponieważ doskonale gasi pragnienie w upale, a także odświeża. Aby ułatwić przenoszenie Żądła, do napoju dodaje się kostki lodu. Również dla smaku do ayran dodaje się drobno posiekane warzywa, a niektórzy lubią dodawać czosnek. Do smaku możesz użyć małego liścia świeżej mięty. Jeśli gotujesz ayran nie do picia, ale do sosu sałatkowego lub innych potraw, powinieneś go zagęścić. Aby to zrobić, musisz wziąć więcej wody.
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 30 % 3 g
57 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

Co to jest ayran? Czym on jest? Ayran to rodzaj sfermentowanego napoju mlecznego. Jest znany w wielu krajach świata. W każdej kuchni na świecie gotowanie ayran różni się nieco od siebie. Może być grubszy i odwrotnie-bardziej płynny, w zależności od tego, do czego jest przeznaczony. Ayran doprawia sałatki, gotuje z nim pyszną okroshkę, po prostu pije.

napój przedstawiony w przepisie jest bogaty w zdrowe kwasy organiczne, lekkostrawny. Ma również pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego.

każda gospodyni domowa może przygotować ayran zgodnie z tym przepisem, ponieważ proces ten nie wymaga nadmiernego wysiłku i kosztów. Proces gotowania domowego ayrana różni się od klasycznego procesu gotowania. W domu będziesz potrzebować najbardziej prostych składników.

1. Wlej wodę do wysokiej miski. Woda może być po prostu pitna. I możesz wziąć wodę mineralną, tylko bez gazu. Chociaż gotuje się go na mocno gazowanej wodzie mineralnej, to do smaku.

2. Dodaj jogurt do pojemnika z wodą. Jogurt może mieć dowolną zawartość tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest naturalny bez dodatków. Dobrze sprawdza się jogurt grecki.

3. Sól do smaku, ubij mikserem lub blenderem, aż będzie gładka.

4. Koperek i pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą. Pokrój warzywa tak małe, jak to możliwe. Możesz dodać mały liść mięty, ale jest to opcjonalne.

5. Włóż zielenie do napoju, wymieszaj. Wlej do szklanek i podawaj.

Możesz również podawać ayran z lodem. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie w upale.

pij z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy