domowe pianki na pektynie z truskawkami

najsmaczniejszy, delikatny, przewiewny, lekki, łatwy do gotowania! Domowe pianki na pektynie przygotowujemy z dodatkiem soczystych jagód. Z tego powodu deser ma wyraźny smak i aromat. Jest niesamowicie pyszny, a przygotowanie jest łatwiejsze niż myślisz - sprawdź!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 96 % 52 g
214 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe pianki na pektynie? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty. Truskawki można zastąpić innymi jagodami lub owocami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić przecier truskawkowy, dobrze spłucz i pokrój w filiżankę blendera trzysta gramów świeżych truskawek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiksuj jagodę blenderem na puree truskawkowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane puree truskawkowe rozłożyć na patelni umieszczonej na kuchence.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sto gramów cukru do garnka z puree i mieszając, zagotuj puree truskawkowe na średnim ogniu kuchenki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po ugotowaniu obniż ogień pieca i ciągle mieszając przez dziesięć minut gotuj puree truskawkowe, aż będzie gęste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź głęboki talerz, a następnie włóż do niego ugotowane puree truskawkowe i ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź miskę objętościową i wlej do niej pięćdziesiąt gramów cukru, a następnie włóż do miski dziesięć gramów pektyny jabłkowej i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej trzy łyżki ciepłej przegotowanej wody do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż schłodzone puree truskawkowe do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie, a następnie odstaw miskę na godzinę na pęcznienie pektyny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej czterysta gramów cukru do rondla umieszczonego na kuchence, a następnie wlej do niego sto dwadzieścia mililitrów wody i mieszając gotuj syrop cukrowy przez siedem do ośmiu minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż białka z dwóch jaj kurzych w misce z masą truskawkowo-pektynową.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij wszystkie składniki w misce mikserem elektrycznym, aż będą puszyste i gładkie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ugotowany syrop cukrowy wlać cienkim strumieniem do miski z masą jagodową i mieszać ze sobą wszystkie składniki na gładką gęstą masę przez pięć minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej trzy gramy kwasu cytrynowego do wspólnej miski i nadal dobrze ubijaj wszystkie składniki, aż będą gładkie i jagodowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Weź worek do szprycowania i napełnij go przygotowaną masą jagodową.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyciśnij ugotowaną masę jagodową na pergamin i uformuj pianki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pozostaw uformowane pianki na pergaminie do wyschnięcia na dziesięć do dwunastu godzin.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po upływie czasu posyp pianki na wierzchu mieszanką skrobi i cukru pudru.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zbierz dwie połówki ugotowanych pianek, a następnie zwiń je do smaku w mieszance cukru pudru ze skrobią i rozłóż na talerzu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

zwracamy uwagę na wspaniały przepis na przygotowanie pysznego, apetycznego, delikatnego i przewiewnego jak chmura domowego ptasie mleczko bez sztucznych dodatków i barwników. Ta bardzo delikatna, apetyczna i łatwa do wykonania pianka, która wykorzystuje pektynę jabłkową i truskawki, może zrobić każda gospodyni domowa. Pektyna jabłkowa pomaga naturalnej słodyczy dobrze zachować swój kształt, sprawia, że pianki są lekkie i całkiem zdrowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy