skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe pianki na pektynie? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty. Truskawki można zastąpić innymi jagodami lub owocami.
Krok 2:
Aby zrobić przecier truskawkowy, dobrze spłucz i pokrój w filiżankę blendera trzysta gramów świeżych truskawek.
Krok 3:
Zmiksuj jagodę blenderem na puree truskawkowe.
Krok 4:
Ugotowane puree truskawkowe rozłożyć na patelni umieszczonej na kuchence.
Krok 5:
Wlej sto gramów cukru do garnka z puree i mieszając, zagotuj puree truskawkowe na średnim ogniu kuchenki.
Krok 6:
Po ugotowaniu obniż ogień pieca i ciągle mieszając przez dziesięć minut gotuj puree truskawkowe, aż będzie gęste.
Krok 7:
Weź głęboki talerz, a następnie włóż do niego ugotowane puree truskawkowe i ostudź.
Krok 8:
Weź miskę objętościową i wlej do niej pięćdziesiąt gramów cukru, a następnie włóż do miski dziesięć gramów pektyny jabłkowej i wymieszaj.
Krok 9:
Wlej trzy łyżki ciepłej przegotowanej wody do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 10:
Włóż schłodzone puree truskawkowe do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie, a następnie odstaw miskę na godzinę na pęcznienie pektyny.
Krok 11:
Wlej czterysta gramów cukru do rondla umieszczonego na kuchence, a następnie wlej do niego sto dwadzieścia mililitrów wody i mieszając gotuj syrop cukrowy przez siedem do ośmiu minut.
Krok 12:
Rozłóż białka z dwóch jaj kurzych w misce z masą truskawkowo-pektynową.
Krok 13:
Ubij wszystkie składniki w misce mikserem elektrycznym, aż będą puszyste i gładkie.
Krok 14:
Ugotowany syrop cukrowy wlać cienkim strumieniem do miski z masą jagodową i mieszać ze sobą wszystkie składniki na gładką gęstą masę przez pięć minut.
Krok 15:
Wlej trzy gramy kwasu cytrynowego do wspólnej miski i nadal dobrze ubijaj wszystkie składniki, aż będą gładkie i jagodowe.
Krok 16:
Weź worek do szprycowania i napełnij go przygotowaną masą jagodową.
Krok 17:
Wyciśnij ugotowaną masę jagodową na pergamin i uformuj pianki.
Krok 18:
Pozostaw uformowane pianki na pergaminie do wyschnięcia na dziesięć do dwunastu godzin.
Krok 19:
Po upływie czasu posyp pianki na wierzchu mieszanką skrobi i cukru pudru.
Krok 20:
Zbierz dwie połówki ugotowanych pianek, a następnie zwiń je do smaku w mieszance cukru pudru ze skrobią i rozłóż na talerzu.
Krok 21:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
zwracamy uwagę na wspaniały przepis na przygotowanie pysznego, apetycznego, delikatnego i przewiewnego jak chmura domowego ptasie mleczko bez sztucznych dodatków i barwników. Ta bardzo delikatna, apetyczna i łatwa do wykonania pianka, która wykorzystuje pektynę jabłkową i truskawki, może zrobić każda gospodyni domowa. Pektyna jabłkowa pomaga naturalnej słodyczy dobrze zachować swój kształt, sprawia, że pianki są lekkie i całkiem zdrowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g