mastyk z mleka w proszku i mleka skondensowanego

najprostszy i najłatwiejszy sposób przygotowania mastyksu. Z takiego mastyksu bardzo łatwo i wygodnie jest rzeźbić wszelkiego rodzaju dekoracje na ciasta, czy to kwiaty, czy inne figurki :)
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 13 g
tłuszcze 12 % 11 g
węglowodany 74 % 69 g
384 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stopniowo dodawaj mleko skondensowane i sok z cytryny do przesianego proszku i mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż elastyczne ciasto, które praktycznie nie przykleja się do dłoni i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmujemy i podgrzewamy mastyks, dodajemy barwnik spożywczy i dobrze ugniatamy, aż będzie jednolity kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Barwimy mastyk w pożądanych kolorach zgodnie z tą samą zasadą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mastyk jest gotowy. Teraz możesz wyrzeźbić z niego niezbędną biżuterię do swoich słodkich fantazji :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy