ciasto na kwaśną śmietanę na ciasteczka
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
margarynę zmiękczoną w temperaturze pokojowej dokładnie zmielić z cukrem (w razie potrzeby margarynę można zastąpić masłem). Wbij jajka w powstałą masę, dodaj śmietanę, sól i sodę. Wymieszaj masę. Wlej przesianą mąkę, dobrze wymieszaj ciasto łyżką. Kiedy zacznie się zbierać w jednorodną masę, ugniataj ją rękami. Powinno być miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Ciasto jest gotowe. Pozostaje rozwałkować go na cienką warstwę i wyciąć ciasteczka foremkami, upiec w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g