skład / składniki
metoda gotowania
w dużej misce (aby wygodnie wyrabiać ciasto) wymieszaj majonez i śmietanę w równych proporcjach. Majonez można przyjmować z różnymi dodatkami smakowymi, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. A śmietanę do tego ciasta można wziąć 10% lub 15% tłuszczu - to wystarczy.
osobno rozbij jaja kurze do pojemnika i lekko ubij je ręczną trzepaczką na małą białą pianę. A następnie wlej mieszaninę jajek do miski ze śmietaną i majonezem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
oddzielnie przesiać mąkę pszenną. Odbywa się to tak, aby żadne obce zanieczyszczenia, które mogą być zawarte w mące, nie dostały się do ciasta. Ponadto w ten sposób wszystkie grudki mąki są łamane i staje się bardziej przewiewna.
dodaj trochę soli do przesianej mąki dla smaku i dokładnie wymieszaj wszystkie suche produkty razem.
kolejnym krokiem w tworzeniu płynnego ciasta wypełniającego jest połączenie składników płynnych i suchych. Aby to zrobić, wlej mieszankę mąki pszennej i soli do mieszanki śmietany, majonezu i jajek w małych porcjach. Delikatnie wymieszaj wszystkie potrawy. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję, dlatego należy dokładnie rozbić wszystkie grudki mąki.
ostatnim krokiem jest dodanie sody oczyszczonej do ciasta. W takim przypadku soda reaguje z kwasem mlekowym zawartym w produktach zawierających mleko, takich jak śmietana i majonez. Rezultatem jest reakcja chemiczna, dzięki której ciasto staje się bardziej porowate i niejako bąbelkowe. Domowe ciasto z takiego ciasta okazuje się bujne i bardziej przewiewne.
przykryj ciasto czystym ręcznikiem, aby nie wyschło na wierzchu i pozostaw na około pół godziny w temperaturze pokojowej, aby soda zareagowała z resztą żywności. A potem ciasto jest gotowe!
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g