ciasto na śmietanie i majonezie

bardzo łatwe! Szybko! Spróbuj gotować! Ciasto na śmietanie i majonezie to prawdziwy ratownik. To prosty przepis na domowe ciasto na ciasto z galaretką. Aby przygotować to ciasto, wystarczy wymieszać wszystkie niezbędne składniki w odpowiedniej kolejności. Nadzienie do ciasta galaretowego może być dowolne, ale z reguły jest to mieszanka gotowanego mięsa i smażonych warzyw.
MerlisanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 65 % 31 g
węglowodany 23 % 11 g
338 kcal
IG: 9 / 9 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

w dużej misce (aby wygodnie wyrabiać ciasto) wymieszaj majonez i śmietanę w równych proporcjach. Majonez można przyjmować z różnymi dodatkami smakowymi, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. A śmietanę do tego ciasta można wziąć 10% lub 15% tłuszczu - to wystarczy.

osobno rozbij jaja kurze do pojemnika i lekko ubij je ręczną trzepaczką na małą białą pianę. A następnie wlej mieszaninę jajek do miski ze śmietaną i majonezem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

oddzielnie przesiać mąkę pszenną. Odbywa się to tak, aby żadne obce zanieczyszczenia, które mogą być zawarte w mące, nie dostały się do ciasta. Ponadto w ten sposób wszystkie grudki mąki są łamane i staje się bardziej przewiewna.

dodaj trochę soli do przesianej mąki dla smaku i dokładnie wymieszaj wszystkie suche produkty razem.

kolejnym krokiem w tworzeniu płynnego ciasta wypełniającego jest połączenie składników płynnych i suchych. Aby to zrobić, wlej mieszankę mąki pszennej i soli do mieszanki śmietany, majonezu i jajek w małych porcjach. Delikatnie wymieszaj wszystkie potrawy. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję, dlatego należy dokładnie rozbić wszystkie grudki mąki.

ostatnim krokiem jest dodanie sody oczyszczonej do ciasta. W takim przypadku soda reaguje z kwasem mlekowym zawartym w produktach zawierających mleko, takich jak śmietana i majonez. Rezultatem jest reakcja chemiczna, dzięki której ciasto staje się bardziej porowate i niejako bąbelkowe. Domowe ciasto z takiego ciasta okazuje się bujne i bardziej przewiewne.

przykryj ciasto czystym ręcznikiem, aby nie wyschło na wierzchu i pozostaw na około pół godziny w temperaturze pokojowej, aby soda zareagowała z resztą żywności. A potem ciasto jest gotowe!

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy