sos miętowy

sos miętowy jest idealny do potraw z jagnięciny. Ten sos świetnie komponuje się z pieczoną jagnięciną. Jasny aromat i stłumi specyficzny zapach charakterystyczny dla jagnięciny i doda nowych aspektów smaku. Sos można również stosować do potraw wołowych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 67 % 40 g
węglowodany 32 % 19 g
449 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż kostkę lodu, miętę i cukier do miski blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijaj do uzyskania gładkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać ocet winny w częściach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej oliwę z oliwek. Możesz trochę więcej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na swoich upodobaniach. Wskazane jest pozostawienie sosu na 5-7 minut przed użyciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy