ciasto na bułki hot doga

z tym ciastem Twoje hot dogi zawsze będą najsmaczniejsze! Ciasto na bułki Na Hot dogi według tego szczegółowego przepisu jest bardzo miękkie i przewiewne, z pikantnym aromatem bawarskiej musztardy. I zawsze tworzy pyszne domowe bułeczki, które idealnie komponują się z nadzieniem z kiełbasek i różnych dodatków do nich.
maralyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 67 % 40 g
287 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

najpierw musisz rozcieńczyć drożdże instant. Aby to zrobić, podgrzej trochę mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, aż będzie ciepłe (około 33-37 stopni Celsjusza) i wlej do miski. Dodaj tam suche drożdże, trochę mąki i cukru, aby szybko aktywować. Wymieszaj mieszaninę i pozostaw w ciepłym miejscu na 20-30 minut, aż drożdże się aktywują.

podczas gdy drożdże zaczynają działać, należy przygotować pozostałe składniki. W osobnej czystej i suchej misce przesiać całą pozostałą białą mąkę pszenną najwyższej jakości. Blask i zwiewność przyszłych bułek do hot dogów zależy bezpośrednio od jakości mąki używanej do wyrabiania ciasta.

dodaj sól do przesianej mąki i mieszaj, aż będzie gładka.

w osobnym pojemniku ubij jajko kurze.

rozpuść masło do stanu płynnego na kuchence, łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Następnie pozostaw go na chwilę, aby trochę ostygł.

wlej ubite jajko kurze, stopione masło i dodaj śmietanę do ciasta z drożdżami. Wymieszaj wszystko łyżką stołową, aż będzie gładkie.

aby uzyskać bardziej pikantny smak apetycznego aromatu domowych bułek, który idealnie współgra z nadzieniem, dodaj trochę musztardy. Najlepiej nadaje się do tego musztarda Bawarska - nie jest tak ostra jak tradycyjna rosyjska. Ale możesz użyć dowolnego według własnego uznania.

następnie w małych porcjach wsyp przesianą mąkę pszenną do ciasta. Najpierw wymieszaj masę łyżką stołową. Następnie, gdy ciasto będzie nieco grubsze, przenieś je na powierzchnię roboczą (deskę do krojenia lub stół) i ugniataj rękami. Powinien wyjść sprężysty, elastyczny, ale jednocześnie miękki i niezapomniany.

uformuj kulkę ciasta i włóż z powrotem do miski. Przykryj pokrywką lub ręcznikiem, aby ciasto nie wyschło. Umieść samą miskę w ciepłym miejscu bez przeciągów i bezpośrednich promieni słonecznych, aby ciasto drożdżowe rosło i powiększało się. Zajmie to około 30-50 minut. Następnie możesz zacząć piec bułki.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy