skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz rozcieńczyć drożdże instant. Aby to zrobić, podgrzej trochę mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, aż będzie ciepłe (około 33-37 stopni Celsjusza) i wlej do miski. Dodaj tam suche drożdże, trochę mąki i cukru, aby szybko aktywować. Wymieszaj mieszaninę i pozostaw w ciepłym miejscu na 20-30 minut, aż drożdże się aktywują.
podczas gdy drożdże zaczynają działać, należy przygotować pozostałe składniki. W osobnej czystej i suchej misce przesiać całą pozostałą białą mąkę pszenną najwyższej jakości. Blask i zwiewność przyszłych bułek do hot dogów zależy bezpośrednio od jakości mąki używanej do wyrabiania ciasta.
dodaj sól do przesianej mąki i mieszaj, aż będzie gładka.
w osobnym pojemniku ubij jajko kurze.
rozpuść masło do stanu płynnego na kuchence, łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Następnie pozostaw go na chwilę, aby trochę ostygł.
wlej ubite jajko kurze, stopione masło i dodaj śmietanę do ciasta z drożdżami. Wymieszaj wszystko łyżką stołową, aż będzie gładkie.
aby uzyskać bardziej pikantny smak apetycznego aromatu domowych bułek, który idealnie współgra z nadzieniem, dodaj trochę musztardy. Najlepiej nadaje się do tego musztarda Bawarska - nie jest tak ostra jak tradycyjna rosyjska. Ale możesz użyć dowolnego według własnego uznania.
następnie w małych porcjach wsyp przesianą mąkę pszenną do ciasta. Najpierw wymieszaj masę łyżką stołową. Następnie, gdy ciasto będzie nieco grubsze, przenieś je na powierzchnię roboczą (deskę do krojenia lub stół) i ugniataj rękami. Powinien wyjść sprężysty, elastyczny, ale jednocześnie miękki i niezapomniany.
uformuj kulkę ciasta i włóż z powrotem do miski. Przykryj pokrywką lub ręcznikiem, aby ciasto nie wyschło. Umieść samą miskę w ciepłym miejscu bez przeciągów i bezpośrednich promieni słonecznych, aby ciasto drożdżowe rosło i powiększało się. Zajmie to około 30-50 minut. Następnie możesz zacząć piec bułki.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g