Szybkie puszyste ciasto kefirowe bez drożdży

idealne szybkie, puszyste ciasto do pieczenia bez drożdży! Pieczenie ciasta na kefirze jest delikatne i przewiewne. W porównaniu z drożdżami ugniata się znacznie szybciej. Ciasto jest bardzo posłuszne i łatwe w obróbce.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 77 % 41 g
230 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta na biel. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka to C1 lub C0. Olej powinien być bezwonny. Weź kefir o zawartości tłuszczu co najmniej 2%. Kefir i jajko na 1-1, 5 godziny przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby ciasto było bardziej udane, muszą mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajko mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką. Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie ubić jajko. Ubij z cukrem i solą. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana. Dodanie soli poprawia smak i upraszcza proces ubijania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sodę i kefir do ubitego jajka. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 3-5 minut, aż pojawi się piana. Oznacza to, że soda z kefirem zareagowała, możesz nadal wyrabiać ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny i mieszaj, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej połowę mąki wskazanej w przepisie, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto jest nasycone tlenem. Aby ciasto odniosło sukces, musisz dodać płyn do suchego, a nie odwrotnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób zagłębienie w mące i wlej tam płynny składnik, mieszaj, aż będzie gładki. Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów różnią się, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto powinno być lekko sprężyste, ale delikatne i nie przyklejać się do dłoni. Nie rób ciasta zbyt stromego, aby nie dostać gumowego ciasta.

zrób placki, belyashi, smarując ręce olejem lub posypując mąką. Pamiętaj jednak, że jeśli na cieście jest dużo mąki, spali się podczas smażenia.

to ciasto jest idealne do robienia białych. A także możesz zrobić z niego ciasta z dowolnymi nadzieniami. Zrobiłam z niego właśnie bielaki.

Uwielbiam też robić z takiego ciasta bardzo smaczne smażone placki z dżemem.

z takiej liczby produktów uzyskuje się 12 białych i nieco więcej ciastek.

tym razem mąka mi wystarczyła tylko na ciasto, nie zostało jej wcale. Gęstość ciasta zależy od właściwości zawartych w nim składników-mąki, jajek i kefiru. Podczas ugniatania dostosuj ilość mąki, koncentrując się na rodzaju ciasta.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy