skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię jak grzyby na zimę polizasz palce? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolną cukinię, nawet przejrzałą. Koperek-świeży lub suszony, olej roślinny - bez zapachu, ocet-stół, 9%. Masa kopru i czosnku jest przybliżona, możesz wziąć trochę więcej lub trochę mniej. Dobrze umyj i osusz warzywa i zioła.
Krok 2:
Dobrze opłucz cukinię, odetnij skórę. Możesz zostawić skórę bardzo młodej cukinii. W przerośniętej cukinii należy usunąć wnętrze dużymi grubymi nasionami. Pokrój przygotowaną miazgę w kostkę o wymiarach około 1x1 cm, możesz trochę więcej. Drobno posiekaj umyte warzywa. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Krok 3:
Do posiekanej cukinii dodaj posiekany koperek, czosnek, sól, cukier, olej roślinny i ocet.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Wygodniej jest to zrobić rękami. Pozostaw żywność w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny. W tym czasie powinna się wyróżniać przyzwoita ilość soku z cukinii. Wysterylizuj szklane słoiki, zagotuj pokrywki.
Krok 5:
Ułóż kawałki cukinii z ziołami, przyprawami i przyprawami w słoikach, przykryj sterylnymi pokrywkami i sterylizuj przez około 10-15 minut (Czas na półlitrowe słoiki) po ugotowaniu. Natychmiast Zakręć tymi samymi pokrywkami. Odwróć górę do dołu, zawiń w ciepły koc lub koc. Trzymaj słoiki w tym stanie, aż całkowicie ostygną.
oprócz kopru w takim kęsie można umieścić drobno posiekaną natkę pietruszki.
cukinia jako grzyby na zimę palce liżą się z pewnością ze sterylizacją, z drugiej strony, ale wcześniej cukinia wraz z resztą składników nie wymaga długiego gotowania, odparowywania, co znacznie upraszcza proces i zmniejsza koszty energii. W rzeczywistości cukinia ta jest sterylizowana we własnym soku, a po kilku miesiącach wchłonie wszystkie smaki i aromaty i będzie przypominać marynowane grzyby w smaku. Przechowuj słoiki z takim półfabrykatem w chłodnym miejscu: spiżarni, piwnicy, piwnicy lub lodówce.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g