cukinia jak grzyby na zimę polizasz palce

ze zwykłych produktów, bardzo łatwe, bardzo smaczne i proste! Cukinia jako grzyby na zimę palce lizać okazują się cudownie smaczne. Zasadniczo jest to sałatka jednoskładnikowa, z dużą ilością zieleni i czosnku. Super przekąska, którą można podać na stole tak, jak jest, zaraz po otwarciu słoika.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 64 % 9 g
73 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię jak grzyby na zimę polizasz palce? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolną cukinię, nawet przejrzałą. Koperek-świeży lub suszony, olej roślinny - bez zapachu, ocet-stół, 9%. Masa kopru i czosnku jest przybliżona, możesz wziąć trochę więcej lub trochę mniej. Dobrze umyj i osusz warzywa i zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz cukinię, odetnij skórę. Możesz zostawić skórę bardzo młodej cukinii. W przerośniętej cukinii należy usunąć wnętrze dużymi grubymi nasionami. Pokrój przygotowaną miazgę w kostkę o wymiarach około 1x1 cm, możesz trochę więcej. Drobno posiekaj umyte warzywa. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do posiekanej cukinii dodaj posiekany koperek, czosnek, sól, cukier, olej roślinny i ocet.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Wygodniej jest to zrobić rękami. Pozostaw żywność w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny. W tym czasie powinna się wyróżniać przyzwoita ilość soku z cukinii. Wysterylizuj szklane słoiki, zagotuj pokrywki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż kawałki cukinii z ziołami, przyprawami i przyprawami w słoikach, przykryj sterylnymi pokrywkami i sterylizuj przez około 10-15 minut (Czas na półlitrowe słoiki) po ugotowaniu. Natychmiast Zakręć tymi samymi pokrywkami. Odwróć górę do dołu, zawiń w ciepły koc lub koc. Trzymaj słoiki w tym stanie, aż całkowicie ostygną.

oprócz kopru w takim kęsie można umieścić drobno posiekaną natkę pietruszki.

cukinia jako grzyby na zimę palce liżą się z pewnością ze sterylizacją, z drugiej strony, ale wcześniej cukinia wraz z resztą składników nie wymaga długiego gotowania, odparowywania, co znacznie upraszcza proces i zmniejsza koszty energii. W rzeczywistości cukinia ta jest sterylizowana we własnym soku, a po kilku miesiącach wchłonie wszystkie smaki i aromaty i będzie przypominać marynowane grzyby w smaku. Przechowuj słoiki z takim półfabrykatem w chłodnym miejscu: spiżarni, piwnicy, piwnicy lub lodówce.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy