skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy i odmierzymy wszystkie potrzebne nam składniki. Aby nie rozpraszać się ważeniem podczas gotowania.
Krok 2:
Jaja przepiórcze !koniecznie! umyj w ciepłej bieżącej wodzie. I wysuszyć. Wiem, że wielu używa nożyczek do paznokci, aby pozbyć się skorupy. Ale tak mi się nie podoba. Postępuję tak: lekko uderzam nożem w jądro i przebijam nim skorupę. W ten sposób prawie zawsze udaje się utrzymać żółtko w całości, a białko nie rozpryskuje się we wszystkich kierunkach.
Krok 3:
Z połowy cytryny będziesz musiał uzyskać sok w dowolny sposób. Zastosowałam metodę napędu ręcznego :)
Krok 4:
Do miski blendera wysyłamy jajka, musztardę Dijon (możesz użyć zwykłej "Rosyjskiej" musztardy, a nawet musztardy w proszku), sól, cukier i pieprz do smaku.
Krok 5:
Dalej ujawniam sekret sukcesu domowego majonezu. Najważniejsze jest, aby dobrze ubić jajka! Mogą być ciepłe lub zimne-nieważne. Najważniejsze jest uzyskanie gęstej, przewiewnej pianki. Ale nie szczyty! W przeciwnym razie majonez nie zgęstnieje.
Krok 6:
Następnie powoli wlej oliwę z oliwek i ponownie wymieszaj w blenderze. Jeśli zrobiłeś wszystko dobrze, majonez powinien zgęstnieć. Z powodu oliwy z oliwek majonez nabierze lekko zielonkawego odcienia-to absolutnie normalne. Jeśli chcesz uzyskać kolor bliższy bieli, użyj oleju słonecznikowego zamiast oliwy z oliwek w tych samych proporcjach.
Krok 7:
I na koniec dodaj sok z połowy cytryny do blendera, po przecedzeniu go przez sito. I jeszcze raz dobrze wymieszaj. Majonez jest gotowy.
od lat nie kupuję majonezu przemysłowego. A wszystko dlatego, że pewnego dnia ciocia nauczyła mnie robić ten prawdziwy, pyszny sos sałatkowy.
zamiast jaj przepiórczych możesz użyć kurczaka, ale tylko wtedy, gdy masz 150% pewności co do ich jakości.
uważa się, że przepiórki nie mają salmonellozy. To jednak mit.
Przepiórka to te same kury. I niestety Salmonella uderza w te małe ptaki tak samo dobrze, jak kury.
dlatego od bardzo dawna kupuję jaja przepiórcze tylko od zaufanych rolników, którym w pełni ufam. Co Ci radzę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g