DOMOWY MAJONEZ NA JAJACH PRZEPIÓRCZYCH

prawdziwy majonez według przepisu mojej ciotki. Naturalny majonez kontra szpachlówka Przemysłowa z opakowania konserwantów i wzmacniaczy smaku.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 90 % 57 g
węglowodany 5 % 3 g
538 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy i odmierzymy wszystkie potrzebne nam składniki. Aby nie rozpraszać się ważeniem podczas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jaja przepiórcze !koniecznie! umyj w ciepłej bieżącej wodzie. I wysuszyć. Wiem, że wielu używa nożyczek do paznokci, aby pozbyć się skorupy. Ale tak mi się nie podoba. Postępuję tak: lekko uderzam nożem w jądro i przebijam nim skorupę. W ten sposób prawie zawsze udaje się utrzymać żółtko w całości, a białko nie rozpryskuje się we wszystkich kierunkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z połowy cytryny będziesz musiał uzyskać sok w dowolny sposób. Zastosowałam metodę napędu ręcznego :)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do miski blendera wysyłamy jajka, musztardę Dijon (możesz użyć zwykłej "Rosyjskiej" musztardy, a nawet musztardy w proszku), sól, cukier i pieprz do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dalej ujawniam sekret sukcesu domowego majonezu. Najważniejsze jest, aby dobrze ubić jajka! Mogą być ciepłe lub zimne-nieważne. Najważniejsze jest uzyskanie gęstej, przewiewnej pianki. Ale nie szczyty! W przeciwnym razie majonez nie zgęstnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie powoli wlej oliwę z oliwek i ponownie wymieszaj w blenderze. Jeśli zrobiłeś wszystko dobrze, majonez powinien zgęstnieć. Z powodu oliwy z oliwek majonez nabierze lekko zielonkawego odcienia-to absolutnie normalne. Jeśli chcesz uzyskać kolor bliższy bieli, użyj oleju słonecznikowego zamiast oliwy z oliwek w tych samych proporcjach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I na koniec dodaj sok z połowy cytryny do blendera, po przecedzeniu go przez sito. I jeszcze raz dobrze wymieszaj. Majonez jest gotowy.

od lat nie kupuję majonezu przemysłowego. A wszystko dlatego, że pewnego dnia ciocia nauczyła mnie robić ten prawdziwy, pyszny sos sałatkowy.
zamiast jaj przepiórczych możesz użyć kurczaka, ale tylko wtedy, gdy masz 150% pewności co do ich jakości.
uważa się, że przepiórki nie mają salmonellozy. To jednak mit.
Przepiórka to te same kury. I niestety Salmonella uderza w te małe ptaki tak samo dobrze, jak kury.
dlatego od bardzo dawna kupuję jaja przepiórcze tylko od zaufanych rolników, którym w pełni ufam. Co Ci radzę.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy